Вяра Емилова: БСП прави политика в подкрепа на хората

Мар 25, 2016 Новини БСП 1 1052

Човекът, който ще застане начело на БСП, трябва да е обединител, да познава историята й и да държи курса вляво

„Много важно е да се поясни, че тези терористични актове целят на първо място всяването на страх и ако ние проявим такъв – означава, че сме се предали“. Това заяви Вяра Емилова, политически сътрудник в БСП, в ефира на „Радио К2” в отговор на въпроса как оценява факта, че ние – българите, запазихме спокойствие след появилото се съобщение на „Фейсбук“ страницата на посолството на САЩ. Тя заяви, че се радва, че българското общество е реагирало по този начин и добави, че е важно институциите да слушат хората, а гражданите, от своя страна, да бъдат бдителни.

Емилова изрази увереност, че Европа има ресурса, за да се справи с терористичната заплаха. Помолена да коментира твърденията, че Турция извива ръцете на Европа, използвайки заплахата от бежански наплив, тя изрази увереност, че ЕС има необходимите механизми, за да устои на такъв натиск. На въпроса защо Европа не успява да приобщи вече второ и трето поколение хора, които са родени на нейна територия, социалистката отговори, че става въпрос за идеология, която има корени далеч в миналото и не може да бъде лесно изкоренена. Тя продължи, че е попаднала на информация, че съществуват около 400 ядра на млади хора, които популяризират тази идеология, затова трябва да се изготвят ефективни механизми и мерки за справяне с проблема.

Относно предстоящия 49-ти Конгрес на БСП, Вяра Емилова заяви, че очаква ползотворен разговор за политиката на социалистите оттук нататък. Тя продължи, че основният въпрос не е кой ще бъде избран за председател и добави: „Важното е да се предложи истинската, лява политика, да се изчисти бизнесът, който се опитва да влезе в този процес. Само така ще могат делегатите на конгреса и всички съпартийци да видят силна, обединена БСП”. „Мисля, че човекът, който трябва да застане начело на БСП, трябва да е обединител, да познава много добре историята на партията и да държи курса вляво”, категоричен е политическият сътрудник.

„Смятате ли, че точно за БСП такъв подход на свръхреклама на кандидатите за председател на партията е подходящ?”, попита водещата Клара Маринова. Емилова отговори, че този подход е по-уместен, когато се правят избори за местна власт. В партията обаче е по-различно, защото нейните членове не са отскоро в нея и познават отлично историята й, всеки един от тях си дава ясна оценка накъде трябва да върви БСП. Тя изрази мнение, че партията има много добър инстинкт за самосъхранение и на конгреса ще направи правилния избор.

Според политическия сътрудник БСП следва линия на политика в подкрепа на хората. „Трябва да направим необходимото, за да може нещата, които предлагаме в полза на хората, наистина да стигнат до тях. Вярвам, че работим в правилната посока и хората ще ни разберат”, завърши Вяра Емилова.