Жените-социалистки в БСП с първи брой на изданието „За паритет и солидарност” през 2016 г.

Мар 25, 2016 Новини БСП 0 854

Вече 11 години Движението на жените-социалистки е неразделна част от БСП

“Вече 11 години Движението на жените-социалистки е неразделна част от БСП. Със своите 200 местни клубове, над 7 500 активистки и интересна дейност, женската ни организация си извоюва място на търсен и уважаван партньор в цялостната ни партийна работа”. Това подчертава председателят на ОЖС в БСП Катя Николова в първия брой за 2016 г. на изданието „За паритет и солидарност”.

В него тя посочва, че основната линия в съдържателната дейност на обединението е равнопоставеността на половете. „Няколко теми обединяват усилията ни и продължават да стоят във фокуса на дейността ни – подкрепа на жените на пазара на труда и преодоляване разликите в заплащането с мъжете, борбата срещу бедността и безработицата, квалификация и обучение през целия живот, защита на майчинството и децата за спиране на демографската криза, срещу трафика на хора и насилието във всичките му форми”, отбелязва председателят на женското обединение в БСП.

Катя Николова засяга темата за предстоящата утре – 26 март, Пета национална конференция на ОЖС в БСП, на която ще се отчете дейността на обединението през изминалия 4-годишен период и ще бъдат очертани посоките за бъдещо развитие. „През настоящата година ще отбележим и две знаменателни събития – 125 години от създаването на партията и 25 години от създаване на новата българска Конституция”, посочва лидерът на жените-социалистки.

В своето изложение Катя Николова засяга и актуални теми от обществено-политическия живот в страната и проблемите на сегашното управление, сред които десните „реформи” на управляващата коалиция в здравеопазването, образованието, социалната и редица други сфери. На фона на проблемите, които те пораждат, председателят на ОЖС-БСП очертава значимата роля на левицата като алтернатива на управлението на кабинета „Борисов 2”, както и мястото на женската организация на социалистите в политическия живот на страната.

Главен редактор на изданието „За паритет и солидарност” е Нора Ананиева, а в изготвилия го екип участват изявени имена от различни обществени сфери. В първото издание за тази година са засегнати и следните теми: „Джендър-анализ на резултатите на БСП в МЕСТНИ ИЗБОРИ` 2015”; посещението на председателя на ПЕС–Жени Зита Гурмай в България; представяне на новия кмет на община Каварна Нина Ставрева и др.