БСП – София иска промяна на концесионния договор със „Софийска вода“ АД

Мар 24, 2016 СОФИЯ Новини БСП 0 684

Социалистите предлагат Фонд за водни помощи

Политическата група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в СОС ще поиска промяна на концесионния договор със „Софийска вода“ АД, с която да бъде намалена нормата на печалба на концесионера. В сегашния договор тя е в размер на 17%. Съветниците от БСП Лява България ще поискат нормата на печалба да бъде намалена на 5-6%, колкото е на големите държавни и общински ВиК оператори.

„БСП категорично се противопоставя и не приема исканото от „Софийска вода“ АД увеличение на водата с 21,2%“, това заяви на специална пресконференция лидерът на БСП-София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

„В Общината има сформирана комисия, която работи за предоговаряне на концесията на „Софийска вода“. Групата на БСП от 1999 г., когато бе сключена концесията, се противопоставя на така сключения договор. Ние считаме, че е грабителски и не е в полза на жителите на София. В рамките на предоговарянето на концесионния договор, ние ще настояваме да бъде намалена нормата на печалба от 17%, тъй като тя е в разрез с практиката държавните и общински ВиК оператори да печелят не повече от 5-6%. Ще предложим с разликата до 17% да се формира Фонд за водни помощи на социално слабите лица и домакинства по критериите за енергийните помощи. С промените от юли 2015 г. на Закона за регулиране на ВиК услугите, се предвижда да има такива водни помощи. Ние ще настояваме да бъдат подпомагани тези лица и домакинства, които са изрядни клиенти“, каза Паргов.

Заместник-председателят на СОС Милка Христова заяви, че съгласно европейското законодателство достъпът до вода не е услуга, а е основно право. Съгласно ЗРВКУ при предоставянето на тази услуга, следва да се спазва принципът за всеобщ достъп и социална поносимост. Тук не влияят само пазарните и търговските принципи, а действат и тези на социалната справедливост, нещо което е част от политиката, която следва БСП.

„Ние следваме тези европейски принципи за достъпността на тази услуга. Нашият анализ показва, че съгласно допълнителните разпоредби на закона в §1, т.4, социалната поносимост на ВиК услугите е налице тогава, когато стойността на тази услуга, определена на база минимално потребление на едно лице в размер на 2,8 куб м на месец, не надхвърлят 2,5% от средния месечен доход на домакинство в съответния район. Въз основа на статистически данни за 2013 г., за част от домакинствата разходите за ВиК услуги са 7%, т.е. далеч е надхвърлена социалната поносимост. До 31.7.2015 г. нормата на поносимост бе 4%, но вече са възприети европейските норми от 2,5%. Изследване на Института за икономически изследвания на БАН на тема: „Поносимост на ВиК услугите“ показва, че при най-бедните слоеве и хората с увреждания и пенсионерите, цената на услугата достига до 11,74% от доходите. При една такава ножица от допустимост 2,5% и реално заплащани стойности между 7–10%, нито една институция или политическа партия не може да остане безучастна към това, което се получава“, заяви Милка Христова.

Депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев заяви, че парламентарната група подкрепя предложенията на общинските съветници и ще инициира необходимите законодателни промени така, че те са станат част от национална политика в тази сфера. „Представителите на БСП не могат да приемат такова драстично искане за увеличение на цената на водата в София, без да бъдат предложени механизми за защита да най-бедните слоеве от обществото.“, категоричен е Бойчев.

Той се спря и на темата за цената на природния газ и влиянието й върху цената на топлинната енергията. „Изводът, който правим от това, което се случва в София е, че цената на лошото управление на ГЕРБ в Столична община я плащат тези софиянци, които са абонати на Топлофикация. В момента има благоприятна световна тенденция в цената на горивата и в частност на природния газ, който формира около 70% от цената на произведената топлинна енергия. Това трябва да бъде използвано и реално да бъдат понижени сметките на столичани. В рамките на миналата година има 31% намаление на цената на природния газ, а тази на топлинната енергия бе намалена едва с 16%. Последното тримесечие на миналата година регулаторът изрично каза, че намаляването на цената на природния газ е 14%, а цената на топлинната енергия бе намалена с малко над 4%.

В момента се очаква цената на природния газ да бъде намалена с още 23%. Същевременно се предлага цената на топлинната енергия в София да бъде намалена едва с 3%. За съжаление, лошото, неефективно управление на столичната „Топлофикация” и на ГЕРБ лишава столичани от възможността да се възползват от тази благоприятна конюнктура. В момента софиянци плащат за лошото управление на дружеството. Тези 93 млн. лв. на „Топлофикация”-София, които потънаха в КТБ, по пряк или косвен начин ще бъдат заплатени от столичани, като им се отнема възможността да им бъдат намалени сметките. В момента ГЕРБ лишава столичани от възможността да получат услуга на много по-достъпна цена“, категоричен е Жельо Бойчев.

Групата на БСП ще внесе предложение до председателя на СОС в най-спешен порядък да бъде изслушано ръководството на „Софийска вода“ АД пред комисиите по „Икономика и собственост“ и по „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране“. Целта е от „Софийска вода“ АД да запознаят общинските съветници с бизнес плана на дружеството, с обосновката, с която искат тази нереално висока цена. Също така да се вземе решение за преразглеждане на концесионния договор, тъй като има и други клаузи в него, които са в ущърб на Столична община. „Във всички политически групи в СОС съществува единомислие, че този договор е неизгоден. Въпросът е при положение, че има такъв консенсус, защо не се предприемат реални действия. От 2014 г. насам има само намерения, но не последваха действия“, допълни Милка Христова.