Атанас Мерджанов: Борисов е длъжен да се яви пред вътрешната комисия и да даде отговор за срещата му с Давутоглу

Мар 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 826

БСП акцентира нееднократно на проблемите в системата на сигурността – това е загриженост на левицата за тези хора, а не популизъм

„Задължение на мин.-председателя е тогава, когато има запитване и оформен парламентарен контрол с искане той да бъде изслушан, да се яви в съответната парламентарна комисия”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на БНР. Според него трябва да се научи истината за срещата между мин.-председателя Бойко Борисов и мин.-председателя на Турция Ахмет Давутоглу – и подбудите, и мотивите. „Подобна практика на държавни мъже е недопустима. По този начин можем да си обясним и припряността в действията на министър-председателя Борисов по скоро да бъде закрита комисията, която трябваше да проверява намеса на Турция и Русия във вътрешните ни работи”, обясни Мерджанов. Той заяви, че този път мин.-председателят трябва Борисов да откликне на запитването за неговото изслушване така, както обича – светкавично да се проявява на летища, пред други общности, решавайки проблеми.

Атанас Мерджанов коментира също промените в Закона за МВР и случващото се в системата на сигурността. „Когато служителите на МВР не са мотивирани, не се чувстват сигурни, защитени от държавата, как може обществото да се надява на резултат от тяхна страна”, категоричен бе той. Според него е нужно да се внесе спокойствие в структурите на МВР.

БСП акцентира нееднократно на проблемите в системата на сигурността – това е загриженост на левицата за тези хора, а не популизъм

Зам.-председателят на ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подчерта, че въпросните промени в Закона за МВР са срещнали достатъчно сериозен отпор от страна на всички синдикати в МВР. „Да не забравяме също, че служители в системата стачкуват - дали явно или не, това е факт”, подчерта Атанас Мерджанов и обясни един от мотивите на служителите за това. „Има и немалкото рапорти за напускане, защото липсват гаранции, че служителите ще си получат заплатите при напускане на системата. Ние от БСП акцентирахме нееднократно на проблемите в системата, което е загриженост от страна на левицата за тези хора, а не популизъм, както смятат някои”, категоричен бе той. По думите му законовите промени изобщо не са популярни сред служителите на МВР.

Според Атанас Мерджанов границата за това докъде се простира популизмът, трябва да се съди по поведенческите реакция при приемането на законите. „Когато се приемаше законът за МВР, единствено БСП бе тази, която се противопостави срещу промените в този закон, за разлика от Реформаторския блок например, които услужливо си замълчаха”, припомни той.

Няма ли с един антитерористичен закон допълнително да посегнем на правата и свободите на хората?

Като важен въпрос в сферата на сигурността той открои и въпросът защо НСО е с толкова раздут щат, при положение, че охранява само държавните хора, които са твърде много. „Но, когато беше времето за обсъждане на различните идеи за тази структура, управляващите категорично отказаха дебати и дискусии”, каза също зам.-председателят на ПГ.

Според него в сега действащото ни законодателство съществуват достатъчно правни норми, които посочват ангажиментите на службите и гражданите. „Възниква и въпросът няма ли с един антитерористичен закон допълнително да посегнем на правата и свободите на хората?”, попита той.

По повод предупреждението за евентуален атентат до хотел „Плиска”, Мерджанов каза, че при подобни сигнали винаги се сещаме за необходимостта от ефективност и отговорност на специалните служби. „А трябва да се замислим върху тези въпроси, когато се гласуват техните бюджети и закони, когато им даваме шансове и възможности по закон, овластени от държавата, да си гледат функционалните задължения”, обясни Атанас Мерджанов и  припомни, че БСП е била тази, която е направила предложения за увеличаване бюджета на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване”, на Служба Военна информация към МО. Накрая Атанас Мерджанов коментира и фискалната политика на управляващите. По думите му тя изобщо не е сериозна. „Управляващите само преди седмици не осигуриха 20 млн. лв. за майките с деца, камо ли за по-социална политика за обществото и за нуждите на сигурността на хората”, каза още той.