Иван Иванов: За да се изисква ефикасност от служителите на МВР, трябва да им се създадат нормални условия на работа

Мар 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 767

Реформата в МВР в предлагания вид е опит да се взриви системата отново

„Няма как да очакваме от служителите на МВР пълна ефективност, при положение, че не им се осигуряват условия за такава от самата държава”. Това заяви в ефира на Канал 3 народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов. Той обясни, че към момента в системата на МВР има липса на гориво, облекло и елементарни условия за труд. По думите му тези въпроси не засягат само тези, които работят по места, но и условията, които им създава ръководството на вътрешното министерство. 

Иван Иванов обясни, че броят на полицаите, които отговарят за сигурността в малките населени места, е крайно недостатъчен. Той допълни, че има нисък процент на набор на кадри в МВР, защото систематичните опити за реформи в последните 2 години демотивират работещите в системата и тези, които биха искали да служат в нея. „В провинцията има изключителен недостъг на кадри, обявяват се конкурси за свободни места, но няма желаещи. Това се дължи на непривлекателността на тази професия и демотивацията на личния състав”, обясни депутатът от левицата.

Иван Иванов припомни, че при гласуването на бюджета за 2016 г., БСП е предложила да се увеличи бюджетът на МВР в частта му за подобряване на условията на работа за полицаите, но предложението не е било прието. По думите му бежанската криза поставя тези въпроси с още по-голяма острота. Той обясни, че има данни за риск бежанската вълна да се насочи към България. „Ако това се случи, трябва да имаме състредоточаване на жива полицейска сила в пограничните райони. Какво ще стане тогава с населените места, които имат голяма нужда от полицейско присъствие във вътрешността на страната?”, попита социалистът. Иванов подчерта, че по времето на предходния кабинет с мандата на БСП, в даден момент е имало присъствие на жандармерия в малките населени места, което е дало ефект, но е било отменено от служебния министър.

Реформа в МВР трябва да има, но без да се ощетява никоя от страните

По повод протестите и недоволството на синдикатите на МВР, Иванов заяви, че за тях има основания. Като основателна причина той посочи, че масово извънредният труд на изпълняващите патрулно-постова дейност не се заплаща. Народният представител от левицата заяви, че реформа трябва да има, но не и това, което ни се предлага, а така, че никоя от страните да не бъде ощетена. „Няма как сега вътрешният министър да намалява статута на академията на МВР и да иска да има подготвени кадри. Предлаганата реформа е поредният опит да се взриви системата на МВР”, категоричен бе той. Иванов заяви, че представители на БСП са имали срещи с отделните синдикати на работещите в системата на МВР, на които е било изразено несъгласие с 90% от предлаганите промени.

„БСП няма да подкрепи измененията за промени в Закона за МВР в този им вид и ще направи свои предложения между първо и второ четене”, заяви Иванов. Като пример за такива, той даде смяната на категорията, при която трябва да има вариант за обезщетение, а неговият размер да е според годините прослужен труд.