ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепи Светла Бъчварова

Атанас Мерджанов: Никой не може да затвори устата на опозицията

„В ход са промените в закона за Селскостопанската академия. Ако някоя от властите си въобразява, че с подобни действия ще може да затвори устата на проф. Светла Бъчварова или на който и да било наш представител от опозицията, като несъгласие с предлаганите промени, жестоко ще бъде разочарован”. Това зави зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов пред медиите в НС във връзка с искането за сваляне на имунитета на народния представител от левицата Светла Бъчварова. Той бе категоричен, че левицата ще отстоява правото на академията да бъде самостоятелен, авторитетен академичен център, който се грижи за настоящето и бъдещето на българското земеделско производство.

Мерджанов подчерта, че е след внасянето на искането на главния прокурор Цацаров и пресконференцията му, е последвало светкавично действие на Светла Бъчварова, с което тя се е отказа от имунитета си. „Ние като нейни колеги, нямаме никакво притеснение относно действията й като председател на Селскостопанската академия”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата. Той заяви, че без да се оспорва правото на всяка една от властите в България да изпълнява своите функции по закон, трябва да се има предвид, че договорът, за който е поискано свалянето на имунитета, е бил преподписан на два пъти от Управителните съвети на академията в годините, след като Бъчварова не е била председател.

Добрин Данев: Атакуват Бъчварова заради промените в закона за Селскостопанската академия

„Подкрепяме проф. Бъчварова, защото случващото се в последните 2 дни е удар под кръста и е пример за липсата на нормално отношение между парламента и другите институции”, заяви пред журналистите депутатът от левицата Добрин Данев. Той обясни, че за периода от време, за който става въпрос, вече са направени проверки и не са направени констатации за нарушения. „Считаме, че сегашната атака е свързана с предстоящото разглеждане на промяната в закона за Селскостопанската академия”, заяви Данев. Той подчерта, че БСП не е съгласна с философията на структурните промени и има готовност да изрази своята политическа позиция по тях. „От една академия, която има история и носи научна полза в сектор земеделие, в момента са необходими съвсем нови политики за нейната подкрепа, а не разпределянето на активи, прехвърлянето на институции, развалянето на едно научно звено, което работи в полза на държавата и по този начин ликвидирането на академията”, категоричен бе Данев.

Георги Божинов: Не само няма закононарушение, но и това е бил единственият начин за развитие на стопанска дейност

„Светла Бъчварова има нашата категорична подкрепа. В един обективен процес ще се разбере, че в онези нормативни условия, в които се е уреждала практиката – това не само не е било закононарушение, но е било и едно от малко възможните действия, за да се развива стопанска дейност”, заяви депутатът от БСП Георги Божинов. Той обясни, че когато сметките се направят на база на конкретните резултати и се види какво е спечелил институтът от продажбата на тези семена, произведени с авторските права на работещите в него – ще се види, че аритметиката не може да се сведе до представената в разпространената информация калкулация.