Георги Гьоков: 100 000 човека с слухови и говорни увреждания имат нужда от промяната в закона за 112

На теория всички имат право на равен достъп до телефон 112, но на практика – една голяма част от хората са лишени от тази възможност

„100 000 човека със увреден слух и нарушения на говорните възможности очакват нашето решение”, заяви народният представител от ПГ на левицата Георги Гьоков по повод предложението за пореден път да бъде включен в дневния ред на Народното събрание ЗИД на Закона националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Той изрази недоумението си защо НС не приема това предложение, като то би трябвало да бъде консенсусно и да бъде прието от всички народни представители. „Ако то не бъде прието и не се направи нужната поправка в закона за 112, голяма част от гражданите остават неравнопоставени в България”, заяви депутатът от левицата.

Гьоков подчерта, че на теория всички имат право на равен достъп до телефон 112, но на практика – една голяма част от хората са лишени от тази възможност. Той обясни, че в законопроекта на левицата се оставя възможност на МВР да вземе най-доброто решение как технологично да бъде направена връзката между хората с говорни и слухови нарушения и телефон 112.