Ангел Найденов: Скептичен съм към необходимостта от закон за тероризма, но ако се предложи, ще го подкрепим

Мар 23, 2016 Новини БСП в медиите 0 949

Винаги има нужда от нов политически дебат и повече внимание към мерките, които трябва да бъдат предприемани

„Скептичен съм към необходимостта от закон за тероризма. Наличието на подобни закони не предпазва нито една държава“.  Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов в сутрешния блок на БНТ. Според него съществуват достатъчно закони и допълни, че предстои и да бъде разгледан на второ четене ЗИД на Закона за мерките срещу финансиране на тероризма. „Това са все стъпки в тази посока, но ако изпълнителната власт намира за необходимо да има още един закон – мисля, че никой няма да откаже в Народното събрание и ще го подкрепим“, коментира народният представител.

„Трябва да си даваме сметка, че сме във война. Много държа това да бъде ясно разбрано – от отсрещната страна няма ултиматуми, обръщения и искания – това е война“, каза още Найденов. По неговите думи терористичните акции са добре планирани и осъществени. „Добре организирана мрежа в сърцето на Брюксел, сърцето на Европа“, допълни той. Найденов е категоричен, че вчера е бил черен ден за Европа и поредният кошмар за хората в Брюксел, но не само за тях. „Извършителите на терористичните актове са различни, но мотивите, целите и последиците са едни и същи – ненавист към светския начин на живот и европейските ценности. Целта е винаги да се постигат максимален брой жертви и щети, а последиците - страх и паника в цивилните граждани“, обясни народният представител от левицата.

Ангел Найденов е на мнение, че винаги има нужда от нов политически дебат и повече внимание към мерките, които трябва да бъдат предприемани. „Трябва да настояваме за дискусии в специализираните комисии и в пленарна зала. След като се осъществяват терористични актове, винаги нещо липсва“, каза още той. Според него има пробив в сигурността – въпреки предупрежденията, които е имало в Брюксел и предприетите мерки, терористичен акт е осъществен. „Не трябва да се примиряваме, а да се повишават предприеманите мерки и да се допълват с координация и съвместни усилия с партньорски служби“, заключи Ангел Найденов.