Михаил Миков: Дори мощни съюзи като НАТО и ЕС се оказват безпомощни пред терористите

Мар 22, 2016 Новини БСП в медиите 0 980

Нужна е постоянна дискусия за сигурността на хората

„Създаването на Ислямска държава, екстремизирането на религията, тежките социално-икономически противоречия, въобще конструкцията на света днес, използването на силата за решаването на редица въпроси – пораждат такива явления и дори мощни съюзи като НАТО и ЕС се оказват безпомощни”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на Радио К2 по повод трагедията в Брюксел днес.

На въпрос трябва ли спешно да се инициира свикване на КСНС, заради проблема със сигурността в Европа, част от която сме и ние, Михаил Миков обясни, че трябва пълно ангажиране на обществото за необходимите мерки, които да създадат усещане в българските граждани за постоянна стабилност, а не само когато стане такъв трагичен акт да се сещаме за това и да го отразяваме в медиите. „Терористите искат да бъде нарушена свободата. С тези актове се удря най-свободното общество и по този начин се създава обществено напрежение и недоверие в институциите. Това са въпроси, които не трябва да бъдат тема само на един КСНС, а на постоянна дискусия за баланса между свобода и сигурност. Защото целта на терористите е засягането на свободата в името на сигурността. Тогава обществото няма да бъде по-сигурно, но ще бъде и много по-несвободно”, обясни лидерът на социалистите.

По отношение на сигурността, Михаил Миков бе категоричен, че фокусът на социалистите към най-важните теми никога не е намалявал. По думите му теми като как се ражда тероризмът, в какво общество, коя е социално-икономическата обстановка, която го поражда, винаги са били на дневен ред при социалистите. „Това са големи въпроси, които ние винаги сме поставяли и ще участваме и в дискусиите, които предстоят. Но само простият им прочит, мисля, че няма да ни предпази от бъдещи такива, повтарящи се ситуации”, каза също Миков.