Георги Божинов: Порокът на управлението е, че публичните ресурси не отиват за обществено-значими цели. Не може да се управлява повече така!

Мар 20, 2016 Новини БСП в медиите 0 788

БСП съществува вече 125 години, защото винаги е била нужна на хората

„За мен позицията на ДСБ е ясна и оправдана - колкото по-дълго останат в това управление, ще излязат с по-големи загуби за себе си и с по-малка възможност да развият своите политически амбиции за овладяване на дясното пространство“. Така народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов коментира актуалната политическа ситуация около раздора в управляващата коалиция в ефира на Канал 3. По думите му проблемите в управлението идват и от това, че са различни интересите на големия субект в управлението.

Божинов посочи принципна формулировка за ролята и целта на управлението с думите: „Задачата на управлението е да намери мярата между стимулиране на стопанската инициатива и управление на ресурс от субектите вън от държавата, с цел постигане и задоволяване на обществения интерес“.

Когато ресурсите на страната не се използват за обществено значими цели, хората обедняват

Той бе категоричен, че политиката е сериозна работа, в която изборът е много по-отговорен и труден. „В живота можеш да избереш това, което ти харесва. В политиката трябва да си го премислил, прогнозирал и да имаш сили да го проведеш“, обобщи народният представител от левицата. Той посочи като най-големия порок на управлението това, че публичните ресурси не отиват за обществено-значими цели и противоречието е прекалено голямо. Той  заяви, че не би могло повече да се управлява така и алармира: „Когато с този огромен публичен ресурс не се постигат обществено-значимите цели, така се явяват различни групировки и олигарси, обществото обеднява и макар да дава 10 пъти повече за здравеопазване – няма достъп до него, макар да дава за пречиствателни станции и магистрали – няма тези обекти. Тогава идва недоволството“. Относно спрените наскоро обществени поръчки, Георги Божинов посъветва премиера Борисов да има мъжество да скъса с това, но не така с половинчати мерки, а да заяви: „Тези, които заемаха обществените поръчки, за да усвоят пари и част от тях да присвоят, вече не могат да разчитат на това!“.  

По повод миналото и бъдещето на БСП Божинов заяви: „Тази партия съществува вече 125 години, защото във всеки етап от своя дълъг живот е била нужна на някого“. Относно предстоящия Конгрес на социалистите и възможно ли е бъдещо участие на БСП в сегашното управление на страната, депутатът от левицата коментира, че тези, които казват „Искам да ръководя партията и ще ви заведа във властта“, би ги попитал – „Коя власт: тази, която ще делим, или тази, от която ще се разграничим?“.