БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ с множество важни въпроси към министрите на МВР и на земеделието

Проф. Светла Бъчварова, Иван Иванов, Георги Гьоков и Добрин Данев питаха властта в петъчния парламентарен контрол

Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отново взеха активно участие в парламентарния контрол, като отправиха въпроси към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Народният представител Иван Иванов призовава МВР да подобри условията, при които работят полицаите на границата. „В това, което чух, за съжаление, става дума за бъдеще, несигурно време. Оставам с впечатлението, че потвърждавате изнесената информация като вярна и служителите на МВР пребивават именно при такива ненормални условия“, заяви той. Зададеният от него въпрос засегна лошите битови условия при изпълнението на служебните задължения по охрана на външни граници на Република България от служители на МВР, информация за които в публичното пространство тиражират медиите. Той напомни, че границата ни е външна за ЕС, което повдига въпроса не само за националната сигурност, но и за тази на целия Съюз.

Иван Иванов отправи въпрос и към министъра на земеделието и храните Десислава Танева относно текущо изпълнение на Оперативна програма „Развитие на селските райони 2014-2020“

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ попита министър Танева кога ще защити българските собственици на земя. „Каква е политиката на Министерство на земеделието и храните за създаване на ред и устойчивост в поземлените отношения?”. Този въпрос отправиха народните представители от левицата проф. Светла Бъчварова и Георги Гьоков към министъра на земеделието и храните. Гьоков обясни, че поземлените отношения в България са изключително сложни и особено сега, когато българинът, притежаващ земеделски земи, е принуден да сключва арендни договори за обработване на земите му. Според депутата от левицата проф. Светла Бъчварова е необходим нов закон за арендата. „Българското законодателство, засягащо рентите, е слабо и не защитава собствениците на земя”, категорична е тя.

Проф. Бъчварова зададе и въпрос, относно създаване на Изпълнителна агенция „Сертифициращ одит на средствата от европейските земеделски фондове“ в състава на Министерството на земеделието и храните. Заедно с народния представител Добрин Данев попитаха министър Танева и за подготвяни нотификации по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020г.) от Министерството на земеделието и храните.

Видеоматериалите към изказванията на депутатите от левицата можете да видите чрез приложените в текста линкове или в секция "Видео" на официалната интернет страница на БСП.