Доц. д-р Виктор Йоцов: В нито една развита страна няма плосък данък

Мар 18, 2016 Новини БСП в медиите 0 1303

Все повече държави се отказват от плоския данък

„В нито една развита страна няма плосък данък, все повече държави се отказват от плоския данък и тази тенденция ще продължи”. Това заяви доц. д-р Виктор Йоцов в предаването „Червена линия”, което е съвместна продукция на радио „Фокус“ и Фондация „Дума”. Той коментира предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за преминаване към прогресивно подоходно облагане. Относно данъчната политика той подчерта, че особено важно е съотношението между преки и косвени данъци, като в Европа обикновено е 2 към 1 в полза на преките данъци, а при нас е точно обратното. По думите му проблемът е, че косвените данъци са регресивни - с увеличаване на дохода относителният дял, който се плаща като данък, става по-малък и на практика богатите плащат по-малко. 
Според Йоцов единствената възможност да се провежда политика към преразпределение и да се търси някаква справедливост е чрез преките данъци, където те могат да бъдат прогресивни, но ние сме се отказали и от прогресивността в преките данъци.
Виктор Йоцов обясни, че ако при въвеждане на прогресивното облагане се направят такива ставки, с които да има намаление за групите хора, плащали досега по-високи данъци, то потреблението може да се увеличи, поради останалия им по-голям разполагаем доход. От друга страна, експертът допълни, че богатите, които ще плащат повече при такова облагане, няма да променят съществено своето потребление. Според него в зависимост от ставките при прогресивното облагане може да се събират и повече данъци в хазната, като идеята е те да се насочат към групите с по-висок доход. Доц. д-р Йоцов изрази мнение, че и при корпоративния данък трябва да се върви към прогресивност. 

Целият текст на интервюто на доц. Виктор Йоцов можете да прочетете тук