Георги Свиленски: Управляващите правят всичко възможно това правителство да си отиде

Мар 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 982

Шизофренната ситуация е обзела цялото мнозинство

„БСП непрекъснато реагира на всички безумни действия на управляващите, но такава безумна ситуация не сме очаквали. Управляващите правят всичко възможно това правителство да си отиде и държавата да бъде освободена“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски по повод създалата се ситуация депутати от ГЕРБ да искат от премиера да оттегли представителите на ДСБ от кабинета. Той подчерта, че има загуба на доверие в парламентаризма и дали ДСБ ще излязат от властта, хората не ги интересува. „Когато те заявяват, че са в опозиция, но присъстват в управлението с министрите си, анализаторите определяха тази ситуация като шизофренна. В същото време вече виждаме, че шизофренната ситуация е обзела цялото мнозинство“, коментира Свиленски.

Народният представител подчерта, че тези представители ги е назначил премиерът – председателят на ГЕРБ, и може по всяко време да ги оттегли, без да бъде призоваван от депутатите, докато е в Брюксел. „Или просто с това ходене до Брюксел нямаше какво да каже. Единият път спря „Хемус“, вторият път – поръчките за чистачките“, коментира депутатът от левицата. По неговите думи хубавото е, че е станало ясно какво обединява управляващото мнозинство – облагите. „Само преди няколко седмици дадохме възможност Москов да бъде отстранен от поста, а от ГЕРБ казаха, че подкрепят реформата му. А като я подкрепят, сега защо му искат оставката?“, попита Свиленски.

Георги Свиленски отбеляза, че в изказването си премиерът казва на депутатите си, че могат да правят декларациите, но няма кой да ги чуе. „Това са 80 депутата, които той върна обратно в зала да си натискат бутоните и да не се занимават с отношенията му с Радан Кънев“, каза още народният представител от левицата.  

Свиленски подчерта, че на двамата министри – Ненчев и Москов, БСП иска оставката, откакто са заели постовете си. „Ненчев постави националната сигурност на изпитание, излъга и за подкуп. Москов вече трябваше да си е тръгнал“, категоричен е той. Според него това правителство трябва да си отиде възможно най-скоро и да отърве хората от тези битовизми. „Управление с изказвания от Брюксел, телефонни обаждания - никой няма полза от това“, допълни той. Свиленски призова за по-скорошна среща между Борисов и депутатите му, за да се изяснят помежду си. „Защото вече не знаем кой какъв е в това управление и кой взема решенията“, заключи Георги Свиленски.