Михаил Миков: Не трябва да се изненадваме, когато управляващите ни изненадват

Мар 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 1249

В управляващото мнозинство има голяма нестабилност

„Управляващите изненадват доста често българските граждани, партньорите си, както и чуждестранните партньори и българския бизнес. Не трябва да се изненадваме, когато управляващите ни изненадват. Не трябва да се изненадваме и когато обещават да не вдигат данъци преди изборите, а след това ги вдигат точно на работещите бедни“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в студиото на Евроком, коментирайки актуалната ситуация в управляващата коалиция.  

Според него в управляващото мнозинство има голяма нестабилност, за която опозицията алармира отдавна – тя е създадена, за да консумира власт, няма единна идейна и политическа основа. „Това, което се подписа, беше за пред гражданите и всеки да може да се оправдае пред гласувалите за него защо ще отстъпи от поетите ангажименти“, коментира той. По неговите думи коалицията почива на аритметика, а не на национално значими цели.

„Има претенции на АБВ за повече власт. Власт на всяка цена се очертаваше още в началото, затова ние отказахме да участваме в това, макар че имахме предложение“, припомни Миков. Той обясни, че БСП е поставила няколко условия – прогресивен данък, социалните плащания да вървят в съответствие с бедността, защото това е един от най-големите проблеми, както и въпросът за демографската катастрофа. „Но управляващите не искат решения, които да отговарят на интересите на по-голямата част от гражданите“, коментира той. Миков подчерта, че по предложение на БСП се е приело решение за борба с демографската криза със срок до ноември месец миналата година, но Борисов не е изпълнил това решение на парламента. „Вместо това ни се предложи стратегия с по-далечен хоризонт – 2030 година. Според нашата статистика България намалява с по 40 000 души годишно – един град като Кюстендил, например. Ако не се вземат мерки, след 2030 година ще намаляваме с 80 000 души на година“, категоричен е Миков.

Председателят на БСП подчерта, че миналата седмица левицата е направила предложение за дребна корекция в помощите за издръжка на дете от 1 до 2 години – да се изравнят с минималната работна заплата, но не се е приело. „Дори и АБВ гласуваха против, а уж са социален коректив“, коментира той. Според него демографският проблем не е тема само за една партия. Децата не са на БСП“, каза още Миков. По неговите думи през изминалата година сме на равнище на раждаемостта от 1945-та г., когато мъжете са на война. „От 89-та година досега от 9 млн. души, сега гоним 7 млн. души. Затова от БСП говорим за демографска катастрофа и поискахме спешно свикване на КСНС при президента“, обясни той.

Миков заяви, че следващата седмица левицата отново ще предложи намаляване на ДДС за детските стоки и храни. „Родителите все по-малко планират раждане и отглеждане на дете, а държавата икономисва от това“, каза още Михаил Миков.