„Червена линия”: Лява данъчна политика за справедливо общество, икономическо развитие, активна държава

Мар 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 1004

В предаването гостуват лидерът на социалистите Михаил Миков и финансистът Виктор Йоцов

Данъците, които плащаме всички – граждани и фирми, справедливостта на данъчната система, чийто дефицит е в основата на дълбоките неравенства у нас, данъчната политика като инструмент, с който държавата може да играе по-активна роля в икономиката. Тези теми ще бъдат водещи акценти в днешното издание на предаването „Червена линия”, съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радио „Фокус”.

Гости на „Червена линия” този четвъртък са председателят на БСП Михаил Миков и финансистът Виктор Йоцов. Ще ги попитаме какво мислят за сегашната политика за налозите – повишават ли се те, въпреки предизборното обещание на десните партии в управлението да не правят това? Освен явните, има ли и скрити опити за увеличаване на данъчната тежест? Слушателите на предаването ще разберат и в какво се изразява алтернативното виждане на левицата, която настойчиво предлага въвеждане на прогресивна скала за доходите на физическите лица, семейно подоходно облагане и по-ниска ставка на ДДС за бебешките храни, детските стоки и някои социални услуги. 

На този фон ще поставим големия въпрос – време ли е за цялостна данъчна реформа в най-бедната страна в ЕС, която с ниските си данъци не привлече мащабни чужди инвестиции, а с несправедливото разпределение на данъчното бреме продължава да гони своите квалифицирани и образовани кадри в чужбина, продължава да задълбочава демографската си криза заради липсата на преференции за младите български семейства. Време ли е и българската държава, освен регулатор, да стане и деен участник в икономическите процеси и социалните отношения чрез по-висок дял на преразпределение на БВП през бюджета, което ще е възможно с предлаганите от социалистите политики.

Слушайте „Червена линия” на вълните на Радио „Фокус” всеки четвъртък от 17 до 18 часа. Предаването е посветено на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на БСП за бъдещето и развитието на България.