Контролът върху СРС не трябва да се осъществява от политически, а от независим орган

Окт 22, 2009 Новини БСП в медиите 0 1830

Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи законопроекта за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с който се закрива дейността на Бюрото за контрол на СРС и се прехвърля на една парламентарна комисия

Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи законопроекта за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с който се закрива дейността на Бюрото за контрол на СРС и се прехвърля на една парламентарна комисия. Това каза на дебатите в пленарна зала Мая Манолова от Коалиция за България. По думите на Манолова - с тези изменения няма да се осъществява реален контрол върху СРС-ата. Това се доказва от факта, че ще се наблюдават само процедурите за разрешаване на СРС. Самата идея да не бъде осъществяван контрол на тази дейност прозира в законопроекта, обясни депутатът. По думите й няколко народни представители няма да могат да осъществяват контрол върху над 10 000 разрешения годишно.
Манолова припомни, че по създаването на бюрото е имало актове на европейски институции. Съдът в Страсбург каза, че контролът върху СРС не трябва да се осъществява от политически, а от независим орган. Ако се приеме този законопроект, с премахването на Бюрото за контрол на СРС, се връщаме в периода, в който страната ни бе осъдена. Много е възможно след като нарушаваме осъдителна присъда на съда в Страсбург, България да бъде санкционирана за неизпълнението на този акт, коментира тя.

 

Агенция Фокус