Българските евродепутати от левицата с Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект и препоръки"

Цел на конференцията е да бъдат обсъдени възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г.

На 16.03.2016 г. българските евродепутати от Делегацията на социалистите и демократите в Европейския парламент, съвместно с българските им колеги от групите на ЕНП и АЛДЕ, ще организират конференция, посветена на Механизма за проверка и сътрудничество, наложен върху България и Румъния като условие за приемането им в Европейския съюз през 2007 г. 

Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект и препоръки" ще се състои днес, 16 март 2016 г. в Европейския парламент в Брюксел, зала JAN 6Q1 от 15:00 до 17:00 часа.

Евродепутатите са поканили за участие представители на българските съдебнa и изпълнителна власти на най-високо равнище сред които г-жа Красимира Филипова - зам.-министър на правосъдието на Република България; Главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров; председателя на Върховния апелативен съд г-н Георги Колев и Главния инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет г-жа Теодора Точкова. Поканени да споделят своите виждания за бъдещето на Механизма са и г-жа Параскеви Мишу - зам.-генерален секретар на Европейската комисия и евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Конкретен повод за дискусията ще бъде включването на точка за разглеждане на Механизма за България и Румъния в дневния ред на ресорната парламентарна комисия. По-рано днес Съветът на Европейския съюз също разгледа въпроса на своето заседание по общи въпроси и одобри своите препоръки към София и Букурещ.

Вече десет години страната ни е обект на наблюдение в областта борба против организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Българските евродепутати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП инициираха конференцията, за да обсъдят възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г.

"Уверена съм, че конференцията ще бъде от интерес не само за медиите, но и за юристите и всички онези, които се занимават със защита върховенството на закона. Механизмът сам по себе си не би бил проблем, ако в него ясно се казва какво точно трябва да се направи и в какви времеви порядък. Всичко останало създава почва за спекулации и междупартийни интриги, от което няма никаква полза за българските и останалите европейски граждани", заяви в навечерието на конференцията Илияна Йотова. Тя е лидер на Делегацията на българските социалисти в ЕП и зам.-председател на ресорната парламентарна комисия, която ще разгледа въпроса. Според нея, не трябва да се допуска Механизмът да бъде инструмент за популисти във вътрешнополитическия живот в България или за евроскептици в отделни национални столици, които използват неговото наличие, за да държат страната ни извън Шенген. "Сами виждате, че това има особено пагубен ефект върху общоевропейските решения за справяне с бежанската криза, тъй като в кризисна ситуация ние оставаме незащитени. Решението за мандат на новата общоевропейска агенция за охрана на външните граници на ЕС, простираща се само до Шенгенското пространство, е поредното доказателство за това", коментира още Илияна Йотова.