Янаки Стоилов: Не подкрепяме управление, което е за сметка на мнозинството от българските граждани

Мар 13, 2016 Новини БСП в медиите 0 1040

Дали „лявата козметика“ в десния кабинет Борисов 2 е съвместима с обединение вляво?

„Много от хората в България искат да са на страната на тези, които изглеждат  печеливши – като ГЕРБ, защото хората са загубили доверието в политиката. Те се примиряват и се опитват да се впишат в създадената обстановка. Ние обаче, не можем да подкрепяме управление, което поддържа интереса на няколко процента от обществото, за сметка на всички останали български граждани“, категоричен бе зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Беновска пита“ по Канал 3.

Като пример за разделителна линия с управляващите социалистът посочи отказът им да се увеличи заплащането на месечното обезщетение за майки с деца от 1 до 2 години от 340 лв. на 420 лв. „При предходното правителство с мандата на БСП за 1 млрд. лв. дълг се вдигна такъв шум – от опозицията и от президента, а сега за 16 млрд. лв. излезе, че това е нещо много хубаво. 14 социални плащания през 2014 г. бяха плавно повишени към размера на минималната работна заплата, сега са замразени. Ето това е действителността!“, коментира Янаки Стоилов.

Той коментира формулата на кабинета „Борисов 2“ така: „Тези, които са част от коалиционното споразумение, често си затварят очите пред некоалиционна подкрепа, разпределяне на власт и икономически интереси. Говоря в редица случаи за ДПС и БДЦ, в определени ситуации за Атака. И за кого ли не в парламента, който да им осигури моментна подкрепа“.

„Не сме се съсредоточили върху Конгреса ни, въпреки че някои хора ни тласкат да се занимаваме само с вътрешните си проблеми“, заяви Стоилов. 

Разговорът в студиото на Канал 3 премина през темата за 49-тия конгрес на социалистите. „В годините, в които БСП „не увеличава влиянието си в обществото“, се увеличава броят на кандидатите за председателското място в партията. Може би тези кандидати не се интересуват от общия резултат. Хората в партията обаче трябва да се вглеждат не само в това, в което ще им кажат кандидатите за председател, а да видят какво са направили те досега, какви позиции са отстоявали през годините в политическите си изяви. Политиката изисква последователност и развитие“, заяви Стоилов.

Той поясни, че „партията и делегатите трябва да решат: споделят ли все по-категоричното отстояване от БСП на курс към национална лява политика, защото в изминалите години имаше много колебания и отстъпления“. В тази връзка зам.-председателят припомни, че днес в рамките на заседанието на НС на партията е обсъден проект на декларация по повод 125-годишнината на БСП. По неговите думи документът вдъхва самочувствие, не само от богатата й история, но посочва каква е действителността в Европа и България, и най-важното - какво предлага партията.

Народният представител от левицата не само отговори на въпросите на водещата, но и бе поставен в неочакван дебат със зам.-председателя на АБВ и вицепремиер в настоящото правителство „Борисов 2“ Ивайло Калфин. 

„Питате ме дали трябва да има обединение на лявото – това пожелание звучи добре, но трябва да зададем въпроса –

дали „лявата козметика“ в дясното управление е съвместима с тези, иначе добре звучащи призиви“,

отговори Стоилов на питане относно възможна коалиция между БСП и други, определящи себе си като леви, формации у нас.

Той отбеляза, че за да има подобно обединение, то трябва да стъпи на конкретни дела и реализация на истинска социална политика. „Става дума за последователни действия и когато не се заявява такава позиция, а се говори единствено за обединение по повод на предстоящи избори, не звучи сериозно. Самите АБВ казваха „оставете това „ляво“ и „дясно“, посочи социалистът и напомни, че към момента партията на Първанов участва в дясно управление. „Друг въпрос е дали АБВ въобще има бъдеще без БСП, защото интересът към нея съществува, доколкото тя представлява заявка за някаква алтернатива на социалистическата партия, и като че ли с това иска да повиши своята цена“, заяви Янаки Стоилов.

Социалистът допълни: „БСП не е против да се разговаря по различни секторни политики и да се търсят техните решения. Но от партията, която представлява г-н Калфин, твърде рано започнаха да изместват въпросите, които вълнуват хората – с темата за президентската кампания“. По повод предстоящите президентски избори, Янаки Стоилов каза, че ролята на партиите е да излъчват държавници. „Но трябва да се търсят тези хора, които да изразят по най-убедителния начин общите интереси на най-много хора, което трябва да се отстоява от държавния глава в страната и извън нея. Към момента в страната ни се наблюдава дефицит именно в това”, коментира  зам.-председателят на НС на БСП.

Относно т. нар. „роене вляво“, Янаки Стоилов бе категоричен, че излизането от редиците на автентичната левица на нейни дългогодишни представители е право на собствен избор. Той посочи, че „историята е отговорила на тези въпроси – често поучително, защото едни от най-ярките представители на БСП, които са се отделили, по-късно се връщат към нея и то в най-драматични моменти“.