Валери Жаблянов: Конституцията и традицията трябва се вземат предвид при използването на майчин език в изборния процес

Днешният дебат в НС няма за цел да записва в Изборния кодекс употребата на нова азбука

„Обективно съществуват изисквания в ЕС за употребата на майчин език и използването му в политическия процес, но по този въпрос трябва да се вземат предвид националната традиция и Конституцията“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов в рамките на провеждания днес дебат по предложените промени в Изборния кодекс.

Той репликира, говорилия преди него лидер на ДОСТ Лютви Местан и обърна внимание на използваната от него историческа аналогия: „Не бива да забравяме, че Константин Кирил-философ е бил в Рим, не за да защитава правото на използване на език, а за признаването на нова азбука. Има съществена разлика с версията, представена от г-н Местан и в начина, по който тази историческа аналогия беше направена – грубо и без да отговаря на истината“.

Жаблянов конкретизира, че днешният дебат в НС няма за цел да записва в Изборния кодекс употребата на нова азбука. Социалистът се обърна директно: „Г-н Местан, позицията на Константин Кирил-Философ пред Папата не може да бъде аргумент, който да бъде използван с пряка аналогия 12 века по-късно, за въвеждането на норми в Изборния кодекс, които са противоречиви и за които има различна практика в отделните държави“, завърши народният представител.