Иван Таков: Не може здравната реформа да е математически сбор от закриване на болници и съкращаване на лекари

Мар 10, 2016 Новини БСП 0 585

Oт ЕС се съгласиха да направят компромис със свободите на турските граждани за сметка на някаква имагинерна сигурност

„Една реформа не се извършва като математически сбор от закриване на болници или съкращаване на лекари, тя се прави с ясна цел и по-сериозно финансиране”. Това заяви членът на НС на БСП Иван Таков по радио К2. Той допълни, че първият вот на недоверие на БСП е бил посветен именно на провала в здравната реформа. Добави, че Конституционният съд е проявил здрав разум като е спрял текста за разделянето на здравноосигурителния пакет, защото това би лишило много български граждани от достъп до здравеопазване. „В този сектор става наистина страшно и хората, които нямат възможност да си плащат, са обречени на некачествено здравеопазване", категоричен беше членът на НС на БСП. Иван Таков обясни, че в същото време последните бюджети на страната са на принципа „за всекиго по нещо", без да има ясна визия за бъдещето. Той подчерта, че е необходимо гражданите да си плащат здравните осигуровки, защото според статистика около 30% - 40% от тях не плащат осигуровките си и по този начин моделът не може да съществува. По думите му няма нищо по-нормално от това министър Москов да си подаде сам оставката.

Oт ЕС се съгласиха да направят компромис със свободите на турските граждани за сметка на някаква имагинерна сигурност

Иван Таков заяви, че впечатлението му за срещата на върха между ЕС и Турция е за една агресивна и настъпателна Турция и един склонен на компромиси ЕС. Според него това е един от големите провали на Съюза – да действа единно по този проблем. „Както видяхме от ЕС се съгласиха да направят компромис със свободите на турските граждани за сметка на някаква имагинерна сигурност", обясни Иван Таков и добави, че смята, че проблемът с бежанците ще се разраства и вероятно няма да подмине страната ни. Той цитира и статистика, според която за миналата година от 1,6 милиона молби за бежански статут, само 25% са от сирийци. Таков заяви, че в настоящата ситуация с бежанците всяка от страните-членки гледа първо собствените си национални интереси, което говори за провал на идеята за ЕС като социален съюз. Що се отнася до възможността за разпад на Съюза, членът на НС на БСП изрази надежда това да не се случи, въпреки че в момента отделни страни, като Великобритания, започват да поставят свои собствени условия.

Относно ситуацията с БСП и рейтинга й спрямо ГЕРБ – според изнесени статистически изследвания, Таков заяви, че погледнато от перспективата на местните избори през есента на 2015 г., БСП е единствената партия, която качва процентите си. Той продължи, че се надява тази тенденция да се запази до вота за президент и след Конгреса партията вече да е в по-добра кондиция. Също така по-отчетливо да се чуват нейните алтернативни предложения на сегашното правителство, което е просто математически сбор от икономически интереси. „Не обичам изрази като „рестарт" и „ново ляво", според мен ние имаме традиционни ценности, идеи и идеали, които винаги сме отстоявали и просто трябва малко да се върнем към тях и да започнем да ги отстояваме по-сериозно в публичното пространство", завърши Иван Таков.