Михаил Миков: Москов реформира това, което баща му Костов измисли

Мар 10, 2016 Новини БСП 0 1418

С политиката на министъра и ГЕРБ се увеличават личните разходи на хората за здраве

„Москов реформира това, което баща му Костов измисли. Измислиха търговски дружества-болници, и ако отворите стенограмите от 1999 г. – ще видите, че още тогава предупреждавахме, че здравето не може да бъде стока”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му здравеопазването е по-недостъпно, здравето става все по-незащитено, а конституционното право е нарушено със закона и въобще с реформата на министъра. Той попита защо трябва един човек с определено заболяване да чака, след като така или иначе Здравната каса плаща и той ще мине през съответното лечебно заведение. „Абсурдно е цел на реформи в здравеопазването да бъде спестяването на пари. Втори и трети въпрос е как се харчат и разпределят те”, каза още Миков. В тази връзка той посочи, че от 1995 г. до 2012 г., средствата от БВП за здравеопазване са се увеличили от 5,2% на 8%, а народът е намалял с около 2 млн. души. В същото време от 1999 г. средствата в Здравната каса са се повишили с 1000%.

Миков заяви още, че в Европа личните разходи за здравеопазване, извън здравните вноски, са около 3,5%, а в България те са над 5%. „Москов и ГЕРБ в момента правят това – още повече да се увеличат личните разходи за здраве”, допълни лидерът на левицата. Той даде фрапиращи примери за това как в болници се издават фактури на пациенти за 150 лв. за луксозна стая или 200 лв. за интернет, които лекуващите се няма как да откажат да платят. „Това е българското здравеопазване днес. Все повече се увеличава потокът на средства от Здравната каса – веднъж към частните здравни заведения, втори път за лекарства”, обобщи Миков. Той се позова на анализ, според който над милиард са парите за лекарства – съкращава се броят им, но в същото време се увеличават средствата, които се разпределят за лекарствени продукти.

Лидерът на БСП бе категоричен, че БСП ще продължи да показва случващото се в здравеопазването. Миков алармира, че до края на годината редица по-малки общински и държавни болници ще бъдат затворени, поради недостиг на средства. „Така се вдигат критериите, че да не могат да издържат малките лечебни заведения. След като Москов не иска да си „събере чуковете“ – лекарите постепенно си събират своите и отиват в други болници. „Финансовите потоци ще отиват все повече към големите болници и големите градове, включително и в частните лечебни заведения”, предупреди Миков.

Демографската криза вече е катастрофа

Михаил Миков коментира и срещата на социалистите с президента, на която са поставили въпроса за демографската криза, която по думите му – вече е катастрофа. „Само за първите два месеца на тази година в България са родени 1500 деца по-малко спрямо миналата година, когато равнището на раждаемостта е някъде на нивото от 1945 г., когато мъжете са на война”, допълни Миков. Според него изключение прави 2014 г., която е единственaта от последните 5-6 години, очертаваща друга тенденция. Като една от причините за ниската раждаемост той посочи замразените от Дянков социални плащания за 3 години и повторението на това при сегашния министър Калфин и кабинета „Борисов 2“. „Стискат се за едни 19 млн., с които да се увеличат малко помощите за деца. Не може да няма държавна политика, отношение на държавата”, категоричен бе лидерът на социалистите. Той се позова на статистика, според която до 2030 г. ще спадаме с по 40 хил. души годишно, а след 2030 - с по 80 хил. годишно, ако тази тенденция се запази.

Миков коментира разликата в рейтинга на БСП и ГЕРБ според социологически проучвания, като посочи, че може би причините са в това, че социалистите все още не са чути и разбрани, а невидимите резултати от управлението не са станали достатъчно видими. „Те обаче постоянно стават видими - и за полицаите, и за пенсионерите, и за майките, и за учителите, и за лекарите, а и за бизнеса с обществените поръчки”, каза още Миков. По думите му тези поръчки се дават и спират не на база на закона, а по волята на министър-председателя. Според лидера на социалистите има и конкретни бизнесмени, за които е осигурена „част от пая”. Като такива той посочи кръга на Борисов с въпросните „Котараци“ и даде пример и с Домусчиев, който е навлязъл в бизнеса с отпадъците във Варна и в София. „Могат да се видят как се разместват поръчките за боклука в София”, подсказа председателят на левицата.

Относно предстоящия конгрес на БСП Миков заяви, че са важни алтернативите и политиките, които се предлагат. „Предлага ли някой друга политика за БСП, т.е. участие в управлението под някаква форма? В момента БСП има политически курс, зад който аз лично стоя и пред Конгреса, и пред социалистите ще отстоявам тази позиция – изчистване на лявата автентичност, ясна опозиционност, ясно отстояване на социални права и икономически лостове за развитие на малкия и средния бизнес. Тези неща ще дадат перспективата пред БСП”, завърши председателят на партията Михаил Миков.