Илияна Йотова: Споразумението с Турция няма да спре хората, бягащи от войните и мизерията, нито ще ограничи влизането им в Европа

Какви са гаранциите от турска страна за пресичане на трафика на хора към всички европейски граници?

"Какви са гаранциите от турска страна за пресичане на трафика на хора към всички европейски граници, след като в страната, пред погледа на властите се развива паралелна, доходна икономика, която не ограничава, а стимулира каналджийството?" каза Илияна Йотова в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по време на дискусията за заключенията от срещата на Европейски съвет с Турция на 7 март и подготовката на предстоящата среща на 17-18 март т.г. Тя разкритикува също така идеята за споразумение с Турция, в което всеки сириец, преминал към Гърция, ще бъде върнат обратно в Турция и в замяна – ЕС ще презасели един сириец, вече намиращ се в Турция. "Как си представяте тази размяна "един за един" сириец - с какъв човешки и финансов ресурс? Как си представяте идентификацията на хората, които трябва да бъдат разменени, като за една година работят едва три горещи точки?" каза евродепутатът.

Йотова отбеляза и проблемите в политиката на "гасене на пожари". Според нея Комисията регионализира мерките за справяне с бежанските потоци. "На дневен ред е Гърция, а после!? След Гърция и Балканския път ще има други маршрути през България, през Албания. Едновременно с това се проявяват двойни стандарти. Всички ваши предложения са за опазване на Шенген, а какво ще стане с останалите държави от външната граница. Съдбата им е на буферна зона и превръщането им в огромен бежански лагер на прага на страшна хуманитарна криза. От това Европа няма да стане по-сигурна." каза тя.

Групата на социалистите и демократите разкритикува също така липсата на развитие в споразумението с Турция по време на срещата на 7 март. Според президента на групата Джани Питела трябва да се постигне споразумение и не може да се обвърже кризата с бежанците с приемането на Турция в ЕС и освобождаване от визовия режим.

На срещата от 7 март бе предвидено да се вземе решение за споразумението с Турция, но това се оказа невъзможно, тъй като турският премиер Ахмет Давутоглу представи нови условия и искания. Предстои те да бъдат обсъдени и предложени на следващата среща на Съвета на 17-18 март, с надеждата да се намери компромис и обновените текстове да бъдат приети от държавните ръководители.