Пирински: Нов старт на Социална Европа? - Нищо подобно!

Георги Пирински запита комисаря по  социалните въпроси Маргарет Тайсен и днес ли отговаря с твърдо \"да\" на въпроса, дали през изминалото време комисията е дала нов старта на Социална Европа?

Във вторник, 8-ми март вечерта, в пленарната зала на Европейския парламент се проведоха разисквания по обещанието на Жан-Клод Юнкер от октомври 2014 г. Европейската комисия да се посвети на постигането на рейтинг "Три А" и в социалната сфера, така, както го прави по отношение на икономиката и финансите. В изказването си евродепутатът социалист Георги Пирински запита комисаря по  социалните въпроси Маргарет Тайсен и днес ли отговаря с твърдо "да" на въпроса, дали през изминалото време комисията е дала нов старта на Социална Европа?

По мнение на Пирински реалният отговор е категорично "не"! Причината се корени в същината на финансово-икономическата политика, неотклонно провеждана от комисията в рамките на т.нар. европейски семестър на координация, подчинена еднозначно на догмата за "остеритет", т.е. на безотговорното орязване на бюджетите без оглед на социалните последици. Неизбежно, в резултат на това, на практика социалният дневен ред е  останал далеч на втори план в дейността на комисията.