Георги Гьоков: Няма да решим демографската криза, ако не подобрим политиките по доходите

Мар 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 1055

Нужна е промяна на отношението към майките в България

„Бързи решения на демографските проблеми няма, затова веднага трябва да се предприемат мерки. Трябва обаче да сме наясно, че няма да се справим с тази криза, ако не подобрим политиките по доходите на хората”. Това заяви по BG on Air народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков. Той подчерта, че най-ценният капитал на една страна са хората. „Колкото и да ни уверява премиерът какъв сме пример за Европа, как си пазим границите и как имаме ръст на икономиката – щом хората напускат България, значи положението тук не е добро”, добави социалистът.

Гьоков припомни за отхвърленото от управляващите предложение на левицата обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството да бъде обвързано с минималната работна заплата и така да се увеличи от 340 на 420 лв. „При праг на бедност от 300 лв. в България, едно обезщетение от 340 лв., което е толкова близо до този праг и е за майката, бащата и детето, е твърде малко”, каза още депутатът от левицата. По думите му това няма да реши проблема, но е знак към родителите и техните деца. В тази връзка той бе категоричен, че има разлика между лява и дясна политика – „когато е лявото, винаги се дава повече в социалната сфера, а дясното е на мнение, че не бива да се дават пари за тази сфера”. Според него правителството е изтеглило 16 млрд. заем, който да плащат децата ни и внуците ни, но в държавата ни не останаха такива.

Георги Гьоков коментира и причините, поради които майките не бързат да се връщат на работа. Според него отговорът е в недоброто заплащане, и отношението на работодателите както към тях, така и към бъдещите майки. „Работодателите не искат да наемат такива хора, защото те ще отсъстват от работа, а и гледането на малко дете предразполага към по-често отсъствие от работа. Трябва да променим отношението си към майките”, каза в заключение депутатът.