Пирински по повод Доклада за защита на финансовите интереси на ЕС: Първо превенция, после санкции!

Той призова Комисията да засили дейността си за ранно предупреждение на страните-членки за възможни нарушения преди да се налагат санкции

В понеделник, 7-ми март вечерта, Европейският парламент обсъди Годишния доклад за защита на финансовите интереси на ЕС – Борба с измамите. Българският евродепутат Георги Пирински, който е докладчик в сянка от Групата на социалистите и демократите, на първо място подчерта позицията в проекторезолюцията, съгласно която прекъсванията и спирането на плащанията следва да се налагат само при наличие на съответно правно основание и в контекста на механизма за ранно предупреждение. При това той призова Комисията да засили дейността си за ранно предупреждение на страните-членки за възможни нарушения преди да се налагат санкции, като запита  вицепрезидента Кристалина Георгиева кога ще задейства цялостна информационна система за ранно предупреждение, която ясно да отчита особеното значение на превенцията като основно средство за предотвратяване на нарушенията.

Посоченият подход отразява позицията на социалистите за "нова култура" на защита срещу грешките и нарушенията, която дава предимство на съдействието и превенцията, като същевременно строго се прилага принципът на нулева толерантност към измамите. В тази връзка Пирински посочи, че липсата на единни изисквания към годишните доклади на страните членки за нередностите при разходването на евросредствата не позволява да се състави реална картина за допусканите нарушения, като призова Комисията срочно да осигури задействането на съгласувана система за отчитане и анализ, която да даде резултати още за следващия годишен доклад на Комисията.

В своите отговори в края на дебатите К. Георгиева изрази съгласие с подхода за  предимство на превенцията и увери, че Комисията активно работи по уеднаквяването на годишните данни за нарушенията, което следва да проличи още в следващия доклад за 2015 година.