15 млади хора се присъединиха към организацията на БСП в Лондон

Председателят на ПЕС Сергей Станишев връчи електронните членски карти

Навръх националния празник на България, 3 март, 15 млади хора се присъединиха към организацията на БСП в Лондон. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев връчи лично електронните членски карти на новите членове на специална церемония, организирана от партийната структура там. По стара българска традиция, Станишев подари мартеници на всички с пожелания за здраве и късмет, а на свой ред беше посрещнат с хляб и сол.

Нишан Джингозян, един от най-активните членове на БСП-Лондон, сподели, че основната идея, която събира членовете на БСП в Лондон, е желанието за взаимопомощ, съхраняване на чувството за общност и отстояването на българските традиции и фолклор. Младежите с ентусиазъм разказаха за своя опит в чужбина, и идеята си да създадат онлайн платформа за взаимопомощ, която да бъде източник на полезна информация за повече от 220 000 българи, които живеят в момента във Великобритания, повечето от които в Лондон.

"Мит е, че българите в Обединеното кралство живеят само на социални помощи или работят нелегално и нискоквалифициран труд, напротив – сред българската общност има множество млади, образовани и интелигентни хора, които работят и плащат данъци във Великобритания, и участват активно в социалния живот", сподели още той.

Българският евродепутат и председател на ПЕС Сергей Станишев приветства новите членове на БСП с емоционално слово, и подчерта, че се радва да види българи, обединени от желание за взаимопомощ и солидарност, което е в основата на лявата идея. Той изрази задоволство, че те виждат БСП като естествена платформа за участие и реализиране на своите виждания и стремежи.

"Националният празник е повод за гордост, повод да потърсим вдъхновение в миналото, за да посрещнем достойно предизвикателствата на днешния ден, защото народ без историческа памет е дърво без корен. Системните опити да се пренапише историята ни обаче показаха само едно: че българският народ все още има здрави и силни инстинкти за самосъхранение и няма да позволи да бъде отнета неговата идентичност, че чувството за общност е още живо", заяви Станишев.

"Днес повече от 2 млн. българи живеят извън родината в търсене на по-добър живот, но не са безразлични към случващото се в страната. Връзката с България и надеждата, че един ден тези хора ще се върнат, е много важна. Радвам се да видя, че БСП влага усилия, за да укрепи тази връзка – между българите в чужбина и нашата страна, и БСП като партия. На 26 март т.г. ще се състои четвъртият Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции в Лондон, организиран с доброволен труд на родолюбиви българи в Лондон с финансовата подкрепа на БСП и привличащ повече от 2 000 души. Това е изключително начинание, което помага на българите тук да съхранят чувството си за общност".

"Много българи се нуждаят от подкрепа и ориентация, за да участват пълноценно в обществено-икономическия живот не само във Великобритания, а и у нас, но за съжаление, не припознават партиите като инструмент за гражданско и политическо участие. Политиката стана мръсна дума, и хората се отдадоха на апатия и политиканстване. Ето защо много се надявам тази организация на БСП не само да говори за политика, а да бъде общност от хора, които са приятели, които могат да разчитат един на друг и да си помагат, защото в крайна сметка – лявата идея е базирана именно на социалност, справедливост, солидарност, взаимопомощ, на благополучие на общността като цяло. Аз самият също съм прекарал голяма част от живота си в чужбина, включително като студент, по общежития и т.н. и знам, че е трудно да си сам", сподели Станишев.

"С болка наблюдавам как в България все повече се разпада това усещане за общност. Дълги години ни проповядваха как всеки трябва да успее и оцелее сам за себе си – да намери работа, дом и т.н., но човек, дори да е най-успешният в личен план, не може да бъде истински щастлив, ако всички около него са нещастни; не можеш да се оградиш със стена от живота на другите. Затова е важно БСП да посочи пътя как да направим България по-успешна за всички, така че в крайна сметка българите да могат да се развиват  в България, защото всеки предпочита да успее близо до своето семейство, близки, роднини и приятели".

"Тук за съжаление, през последните 25 години не сме постигнали велики успехи, по-скоро напротив: бяха направени много грешки, а вината за тях се опитват да припишат изцяло на БСП. От тези 25 години обаче, БСП е била в управление общо само седем: през цялото останало време други са отговаряли за съдбата на държавата с волята и мандата на българския народ. И когато днес всички се ядосваме и търсим причините, че внасяме зеленчуци от съседни страни, например, трябва да си припомним унищожаването на кооперациите и българското земеделие в началото на 90-те години, което имаше за цел да отслаби позициите на БСП в селските райони. Тази цел беше постигната, но в крайна сметка цената за това я платихме всички. Същата беше съдбата на индустрията. Жалко е, че ние като общество хвърлихме толкова енергия в политическа конфронтация, а сега трябва да възстановим това чувство за обща перспектива. Това е и най-голямата задача пред БСП. Защото всички виждат, че това, което днес се случва в България, не е това, което може да донесе надежда, развитие, просперитет. Като опозиция на днешното управление, БСП има възможност да предложи различен курс, различна политика. Това е свръх-задачата на БСП и на предстоящия конгрес през май. Само така може да се повиши доверието в нея, само така хората ще тръгнат отново след нея", категоричен бе лидерът на ПЕС.