Георги Гергов: Трети март е ден на преклонение, уважение и благодарност

В Пловдив честванията започнаха с поклонение пред паметника на Олга Скобелева

„На Трети март празнуваме възстановената българска държавност и отдаваме почит към загиналите за Освобождението на нашия народ от турско робство. Трети март е ден на преклонение, уважение и благодарност към братския руски народ, както и към воините от десет националности, пролели кръвта си за нашата свобода. Днес е ден за гордост и възхищение към подвига на опълченците и героите от Българското освободително движение.” Това заяви лидерът на БСП в Пловдив и областта и почетен консул на Русия Георги Гергов преди началото на честванията на националния празник пред паметника на Цар Освободител. Заедно с официалната руска делегация в града на тепета и представителите на държавната и местна власт, той положи цветя и на емблематичния, скъп за пловдивчани паметник Альoша. В подножието му младите социалисти разпънаха транспаранти с текстове: „Благодарим ти, Русия”, „Помним Батак, Перущица, Стара Загора” и др.

За социалистите в Пловдив Трети март започна с поклонение пред паметника на Олга Скобелева в район Тракия. „Тук сме всяка година, за да почетем паметта на тази свидна майка, а днес и да заявим ясно, че няма алтернативни понятия за петвековното мракобесно робство”, посочи и.д. председател на тракийската структура Добромира Тошева. Тя трудно овладя емоцията си, когато заговори за ролята на Русия в Освобождението на България.

„Датата 3 март е заредена със специална енергия, със специално вълнение”,  каза на митинг-поклонението народният преставител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски и припомни: „След пет века България отново е на европейската карта в резултат на деветата руско-турската война, наречена основателно Освободителна”. Той бе категоричен, че няма сила, която да заличи фактите. „Защото на нашата земя българската кръв се е сляла с руската”, каза също се народният представител. „Ние ценим дълбоко общото си минало и можем да бъдем благодарни. Отрицанието, на което сме свидетели днес, е липса на зрялост и мъдрост”, категоричен бе Търновалийски.