„Червена линия”: Какво означава 3 март за българите, свободна ли е България 138 години след Освобождението

Мар 02, 2016 Новини БСП в медиите 0 913

Ден преди Националния празник говорим за миналото и съвремието, за България и Русия, за реалностите и интересите, връзките и чувствата

В навечерието на 3 март, Националният празник на България, в предаването „Червена линия” на вълните на Радио „Фокус” ще говорим за България, нейните граждани и интереси, за лявата политика като източник на национално-отговорни и обществено-полезни решения на големите проблеми и предизвикателства пред българската държава и българския народ.

Гости на празничното издание на „Червена линия” ще бъдат историкът проф. Андрей Пантев и журналистът Велислава Дърева. Ще попитаме тях и обикновени български граждани какво означава 3 март – като историческо събитие, но и като съвременно възприятие. Ще зададем важния въпрос – 138 години след Освобождението, свободна ли е България в своето поведение на международната сцена, като член на ЕС, НАТО, в ООН, отстоява ли страната ни своята независимост, защитава ли адекватно националните интереси българското правителство.

Как ще празнуват българи и руснаци през 2016 г. на фона на новото геополитическо противопоставяне по линията изток-запад и колко устойчиви са историческите, културните и икономическите връзки между тях и техните държави – търсим отговора и на този въпрос. На този фон искаме да разберем също какво е състоянието и какви са перспективите за българо-руските отношение, пречупени през призмата на политическите реалности.

Има ли с какво да се гордее България след четвърт век, в който гражданите й се отказаха от социални и стопански постижения в името на права, свободи и надежди за просперитет – част от които губят, а други изобщо не получиха? Направихме ли достатъчно да съхраним българските черти в изграждането на националния характер, какво стана с народната просветата, с българската наука, с уникалната култура? За всичко това ще говорим днес от 17 часа в студиото на „Червена линия”.

Предаването „Червена линия” е съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радиоверига „Фокус” и се излъчва всеки четвъртък от 17 часа. По изключение тази седмицата ще можете да го слушате в сряда, 2 март, ден преди Националния празник на България. Предаването е посветено на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на БСП за бъдещето и развитието на България.