Сергей Станишев: Първата задача на държавата е да се изплатят европейските субсидии и националните доплащания на земеделските производители

Окт 16, 2009 Новини БСП 0 1698

  В условията на икономическа криза земеделският сектор се нуждае от специално внимание

 

В условията на икономическа криза земеделският сектор се нуждае от специално внимание. Първата задача на държавата е час по- скоро да се изплатят европейските субсидии и националните доплащания, особено при тези изкупни цени на зърното и млякото. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по време на срещата на депутати от левицата с представители на земеделски кооперации и земеделски производители. Станишев напомни, че националните доплащания за миналата година са били в размер на 147млн. лв. „Тази година извоювахме по- големи възможности за национални доплащания", изтъкна бившият премиер. Той увери земеделците, че депутатите от левицата ще настоява да се гарантира сериозно национално доплащане и за следващата година.

Депутатите от Коалиция за България изразиха подкрепата си и за запазване на мярката за освобождаване от акциз на горивата, които са свързани със селското стопанство. Социалистите изразиха своето безпокойство, че по Програмата за развитие на селските райони са отпуснати средства, има одобрени проекти, но няма развитие.

Сергей Станишев изтъкна, че през последните години за първи път се е появила възможност за много по- голямо финансиране на земеделието, отколкото е било преди. С влизането в ЕС помощите рязко са нараснали и това започва да се усеща от земеделските производители. „Постарахме се през последните години да търсим работещите решения за животновъдството както чрез национална субсидия, така и чрез действия през ЕК с промяна на начина, по който се изплащат субсидиите", напомни Станишев.

Земеделските производители настояха националните доплащания да се изплащат от 1 октомври, за да имат оборотни средства за сеитбата, както и в бюджета за 2010г. да бъдат заложени максимално възможни национални доплащания. Субсидиите за единица площ ще получим през зимата на 2010г., когато най-малко ни трябват, заявиха земеделците. Те поискаха и облекчени условия за кредитиране.

В края на срещата депутатите от Коалиция за България поеха ангажимента да обобщят проблемите и исканията на земеделците и да ги поставят при обсъждането на бюджета за 2010г.