Таско Ерменков: Кабинетът „Борисов 2” руши върховенството на закона

Фев 25, 2016 Новини БСП в медиите 0 888

Не премиерът проверява как се провеждат обществени поръчки, а КЗК и ВАС

„По начина, по който действат премиерът и част от министрите, се поставя под съмнение един от конституционните принципи на държавата – върховенството на закона”. Това заяви в ефира на радио К2 народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Той подчерта, че министър Москов е обяснявал, че това е целесъобразното решение при вноса на ваксините.  Депутатът допълни, че премиерът е представил нерегламентирания законово начин на спиране на няколко обществени поръчки като най-целесъобразното решение, взето поради възникнали съмнения. „Когато в една държава правителството започне да работи по целесъобразност, а не според закона, няма защо да се учудваме, че обикновеният гражданин също действа по целесъобразност на своите интереси, а не според закона”, каза още социалистът.

 Ерменков бе категоричен, че при всички положения не премиерът е този, който ще определя дали е проведена законно една процедура за обществени поръчки или не. Това се определя по съответния ред от КЗК и ВАС. „Ако премиерът има съмнения, той би могъл да съобщи на тези органи и те да ги разгледат”, заяви народният представител.  Той изрази съмнение, че случващото се в момента е само за вдигане цената на спрените поръчки.

Социалистът заяви, че левицата не спира да следи действията на управляващите и да реагира остро. Подчерта, че тези действия на БСП дават резултати, даде за пример с вота на недоверие в сферата на здравеопазване и факта, че ВАС е отменил здравната карта, планирана от министъра. По думите му и други наредби ще бъдат отложени и спрени. „Ще има и други подобни действия спрямо министри, които не си вършат работата”, заяви той.    

Избирателният кодекс трябва да бъде ремонтиран, за да се увеличи обективността

„Настоящият избирателен кодекс има своите проблеми, иначе нямаше да има толкова невалидни бюлетини и оспорвания на резултата”, заяви Ерменков. Той обясни, че в Сливен съдът е допуснал ръчно броене и на гласовете за кмет и на тези за общински съветници. Според него това е знак, че и съдът е приел, че има някои неблагополучия в начина на провеждане на изборите. „Избирателният кодекс има нужда от ремонт. Най-важното е този ремонт да доведе до намаляване на технологията и увеличаване на безпристрастността и обективността при едно гласуване”, заяви народният представител.

На въпрос за електронното гласуване Ерменков отговори, че то в момента не дава достатъчно гаранции както за самоличността на гласуващия, така и за тайната на подадения глас. По думите му има възможности за вмешателство, хакерски атаки и манипулиране на резултата. „Електронното гласуване не е панацея за честни избори, напротив - ще се увеличат възможностите за манипулация на избори и купуване на гласове”, заключи Таско Ерменков.