Ангел Найденов: Четири пъти по-скъпо се изгражда оградата на границата

Фев 25, 2016 Новини БСП в медиите 0 1033

Бившият военен министър разкритикува темповете на изграждане

„Четири пъти по-скъпо се изгражда оградата на границата ни под ръководството на МВР, в сравнение с изградената от военните”. Това заяви заместник-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш военен министър Ангел Найденов по БНР. Той обясни, че към момента са изградени само около 50-60 км ограда на границата ни от посочените преди година от министър Бъчварова 130 км.

По повод евентуалните съвместни действия на Министерство на отбраната и МВР, той изрази мнение, че именно военното командване трябва да ръководи военните. Ангелов посочи още, че тяхната работа може да се синхронизира от съвместни планове, инструкции и указания.

Според бившия военен министър предложението на Министерството на отбраната - младежите на възраст от 18 до 32 години да бъдат водени на отчет в българската армия, е събудило драматична реакция, защото първоначалната информация е била поднесена без никакви уточнения. „Така поднесената информация за пореден път създава неясноти около решенията на Министерство на отбраната”, коментира Найденов.

Той обясни, че в момента има задължителен военен отчет, който се прилага към няколко категории български граждани: хора, които служат в резерва, хора с военна подготовка, такива с определени специалности и хора, минали през служба на въоръжените сили. „За тях задължително се водят отчети и те подлежат на запас”, обясни Найденов.

По думите му сега се предлага регистър, в който да се включат данните на всички младежи, за да се види какъв е техният брой към момента. „Трябва да се уточни колко от тях са в България, тяхната професия и образование, за да се прецени колко от тях да бъдат поканени да служат в доброволния резерв или пък да бъдат поканени да завършат начална или специална военна подготовка”, обясни експертът и допълни, че в този случай не става дума за задължителна военна подготовка, а за доброволен избор.