Атанас Мерджанов: Работата на ръководството на МВР е неубедителна

Фев 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 1712

Отговорността носи премиерът

„Всички виждаме неубедителната работа на ръководството на МВР и беше пределно ясно, че ще се стигне дотук, след като Бъчварова бе избрана за вътрешен министър”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в предаването „Още от деня” по БНТ. Той припомни, че още при назначението й, от БСП са предупредили, че политическата отговорност за състоянието на МВР и сигурността в държавата се носи от премиера Бойко Борисов. „Какво се случва обаче? Появява се критичен филм за Държавната агенция за бежанци и веднага се уволнява нейният шеф, а министър-председателят остава на поста си”, посочи народният представител. По думите му има информация, че полицаите отново са в стачна готовност. „Те искат сигурност, стабилни доходи, предвидимо поведение на ръководството на МВР, което обаче го няма”, добави Мерджанов и определи Закона за НСО за „най-голямото недоразумение”.

Атанас Мерджанов коментира и евентуалното съдействие на армията ни за охраняването на границата с Турция. „В условията, в които се намираме, очевидно е, че трябва да се прибегне до ресурсите на армията. Но поради неубедителни действия на ръководството на МВР и министъра на отбраната, аз се съмнявам, че ще има ефективност от това взаимодействие. Днес стана ясно също, че военните щели да бъдат и без оръжие, както каза командващият сухопътните ни войски ген. Андрей Боцев. Фактът, че си задаваме подобни въпроси говори за липсата на синхрон в действията в особено чувствително място като границата ни с Турция”, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. 

Мерджанов коментира още предложенията да се върне военното обучение, като заяви, че това са панически заявления и липса на достатъчна сериозна визия. Според него в България няма младежи, които да наемат работещите фирми, камо ли младежи за военно обучение.

БСП настояваше цялата истина около КТБ да излезе наяве

По темата КТБ Атанас Мерджанов припомни, че именно от БСП са настоявали цялата истина да излезе наяве още при срещата им с президента. „Той обаче отказа да публикува стенограмите от срещата ни с него и още тогава се изпари надеждата ни, че истината ще излезе наяве и ще бъдат защитени интересите на вложителите в КТБ”, коментира той. Според него намесата на "Алекс Партнърс" е била ненужна. „Говори се, че на фирмата са платени около 20 млн. евро. Много финансови експерти изказаха негативни мнения по отношение работата на тази корпорация. Очевидно се върви към преразпределение на бизнеса и органите в държавата пропуснаха възможността да назоват имената на заинтересованите от фалита на банката”, каза също Мерджанов и подчерта, че още тогава левицата е била пределно ясна в позицията си, а именно всички членове на УС на БНБ са отговорни за случилото се в КТБ и те не трябва да имат място в този съвет.