Чавдар Георгиев: Чрез промените в Изборния кодекс процесът да стане по-честен и демократичен, а не порочен като последните избори

Фев 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 816

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в деловодството на НС собствен проект за промени в Изборния кодекс

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в деловодството на НС собствен проект за промени в Изборния кодекс“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в сутрешния блок на БНТ. Той посочи, че целта е изборният процес да стане по-честен и демократичен и припомни, че последните избори, организирани от управляващото мнозинство, са били изключително порочни. „Промените, които ние предлагаме са свързани с това максимално да се ограничат възможните манипулации. Предлагаме образователен ценз за участниците в изборния процес – основно образование за членовете на СИК и средно за ръководствата им, чисто съдебно минало за членовете на комисии, наблюдатели, представители на партии и застъпници“, обясни народният представител. Като още една идея Георгиев посочи и ясен регламент как да се попълват протоколите. Той поиска и да отпадне вторият оригинален протокол, който е напълно излишен, според него. Сред предложенията на левицата са също: как да става поправката на евентуална грешка при попълване на данни и какъв да бъде начинът за обжалване.

„Оставаме категорични и с непроменена позиция по отношение на електронното гласуване по интернет. То е противоконституционно, за което се произнесе и нашият съд. Не виждам защо колеги се опитват да го въвеждат, когато този начин не гарантира доброволността и тайната на вота“, коментира депутатът от левицата и допълни, че затова има избирателни секции.

Защо не се дава публичност на доклада на БНБ по фарса КТБ?

„Фарсът КТБ продължава. Не разбирам защо това, което е възможно да се публикува сега, не му се дава публичност, като доклада на БНБ“, каза още Чавдар Георгиев. Той обясни, че близо 3 месеца е имало инспектори, които са завършили своята работа с доклад, но никой не е поискал тяхната работа да бъде отчетена и да се види какво са констатирали те. „И десет международни разследвания да направим, няма значение, ако няма воля да се стигне докрай в това да се види как една банка е била източвана и след това са замитани следите. Ще поставим ли въпроса за предишното ръководство на БНБ?“, попита Георгиев.