Атанас Мерджанов: Имам резерви, че обективната истина за КТБ ще излезе наяве

Фев 23, 2016 Новини БСП в медиите 0 1012

Не може да се говори за стабилност, когато има заплахи към министър-председателя и народни представители

„Ще представлява изключителен интерес написаното в доклада за КТБ, но имам резерви дали обективната истина ще излезе наяве, защото аз имах честта да участвам в разговорите при президента, когато беше затворена банката“. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на БНР. Той подчерта, че до този момент не са получени отговори на конкретни въпроси. „Самият факт, че всеки ще се надпреварва да предоставя своята истина или това, което е прочел, ме кара да мисля, че твърде много ще се отдалечим от действителното решение и състоянието на проблемите“, каза още той. Мерджанов е категоричен, че в БСП има сериозни експерти, които ще следят този процес. „Още повече, че нашето мнение е категорично – всичко, което се случи в банковата сфера, го платиха българските граждани. Не това беше справедливото и законово решение на проблема, а това се случва, когато ГЕРБ са на власт“, допълни народният представител.

Не може да се говори за стабилност, когато има заплахи към министър-председателя и народни представители

„Интересно и тревожно е, че в българското общество има заплахи към министър-председателя и народни представители, а какво остава за обикновения гражданин. Не може да се говори за широко прокламирана стабилност, а трябва да се тревожим за нормалното функциониране на институциите, за сигурността на обикновения български гражданин, защото всекидневието ни е изпълнено с грабежи, убийства, заплахи“, коментира Мерджанов. Той подчерта, че това се случва в една европейска държава, член на ЕС, която има претенциите да решава далеч по-важни социално-икономически и културни въпроси. Според него, ако при спирането на обществени поръчки може да се говори за кризисен ПР, то при заплахите е недопустимо и институциите трябва да направят всичко възможно, за да се разсеят тези сигнали. „Заприличахме на тотално разграден двор, а състоянието на икономиката е толкова безпомощно, че няма накъде повече“, допълни той.

ГЕРБ отдадоха на концесия здравеопазването на реформаторите и виждаме какви са резултатите

Мерджанов посочи, че въпроси като новия заем от 2 млрд.лв., които ще бъде взет, вдигането на данъците, доклада на ЕК, кой унищожава документи и ги изхвърля в боклука, са важни и точно парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ги е поставяла многократно. „Проблемът е, че властта в сегашното й измерение, панически бягаше да дава отговор на тези въпроси. Не получихме и конкретни отговори по време на вота на недоверие“, каза още той. Според него вече има промяна в наредбата и това говори, че вотът на недоверие е имал своя резон. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че правителството е било избрано със 180 гласа, а сега са гласуваха 130, което доказва, че нещо скърца в политиката на правителството. „ГЕРБ отдадоха на концесия здравеопазването на реформаторите и виждаме какви са резултатите. Те и без това не се славят с кой знае какви резултати, като в предишния си мандат смениха четири министъра на здравеопазването“, коментира той.

„Ходът с чистачките, както и спрените поръчки доказва, че това е равнището и състоянието на правовата държава. След като всяко едно отношение в държавата може да се пречупва през волята и намерението на министър-председателя какво да говорим – няма върховенство на закона, няма правова рамка, институции“, подчерта Мерджанов. Той припомни, че за обществените поръчки в Министерството на регионалното развитие и в МВР отговарят любимките на министър-председателя, към които БСП многократно е оправяла критики за  винетките, състоянието на пътищата и новите лични документи. „Когато БСП алармира за проблем, оставаме незабелязани, а когато сме изправени пред тревожна ситуация, се представя по друг начин. Ако някой е критикувал министър-председателя за леконравното поведение към парламента и начина, по който трябва са се разискват големите проблеми пред обществото, сме били точно ние“, заключи Атанас Мерджанов.