Свиленски към Московски: Притеснен съм от отношението на подчинените Ви – подписват договори без да Ви информират

Фев 23, 2016 Новини БСП 0 742

Ако бях министър, такъв директор досега щеше да бъде вече бивш

„Притеснява ме отношението на Вашите подчинени. Вие сте министър и трябва за хора, които сключват договор, без Ваше знание да вземате съответните мерки“. Това става ясно от стенограма от 10.02, отразяваща думите на народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски по време на заседание на транспортна комисията, на която присъства и министър Ивайло Московски. Комисията се се състояла една седмица преди премиерът Борисов да отмени поръчката. Свиленски поясни, че става въпрос за договора за почистване на летище София. Той попита министъра на транспорта дали е знаел, че такъв договор ще бъде сключен и какво е било становището на синдикатите - по какъв начин са защитени правата на работещите там. „Няма да коментирам финансовите измерения и това, че ще се увеличат разходите на летище София за извършването на тази дейност. Освен всичко останало, според мен, това не е коректно и към бъдещия концесионер, тъй като той може да реши да чисти сам летището и няма нужда външна фирма“, коментира Свиленски. 

Министър Московски призна, че за подписването на договора не е бил информиран. „Истината е, че имаме регулярни срещи и съм информиран по основните дейности на летище София. Тук става въпрос в момента за почистване, което не е основна дейност на летище София, не е наземно опериране или някоя от сериозните основни дейности“, обясни Московски.

„Аз съм много притеснен от това, което казахте, че изпълнителният директор си е позволил да сключи договор, ангажиращ летището, без Вие да знаете. Аз ако бях министър, такъв директор досега щеше да бъде вече бивш“, подчерта народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той коментира, че не може да си представи, че някой ще сключи договор за милиони левове и министърът няма да е в течение на тази ситуация. „Резултатът от тази поръчка обаче е следният: разходите или ефектът за летище София да кажем, че няма да има щета. Щетата обаче е за тези хора, които работят там! Ако в момента  получават 1000 лева, след като бъдат назначени в тази частна фирма, те ще получават 500 лева“, каза още народният представител. По неговите думи почистването ще бъде същото, но хората ще получават 500 лева, а останалите 500 лева ще ги получава собственикът на фирмата, категоричен е Свиленски.