Атанас Телчаров: Трябва да помним историческите личности и епизоди от историята на България

С младите хора трябва да  се работи повече за утвърждаване на национално  им самочувствие

 "Спомен за героите на България, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало и популяризиране на родната история най-вече сред младите това е идеята, с която събираме днес ученици и жители на община Садово". Това каза при откриването на среща- дискусия с екипа на сайта "Българската история" Атанас Телчаров- председател на Общински съвет Садово.

В общ проект за запазване на историческата памет, засилване на националната гордост се обединиха местна власт, читалище "Просвета" и кметство с. Катуница. Своя прочит за българската история и великите българи в нея представи екипът на сайта, който от 2012 година се занимава с популяризиране на българската история.

Презентация за живота и делото на Дякона Левски породи въпроси за безсмъртието на героите, защо отбелязваме по-тържествено дата на смъртта им, а не тази на рождението им, успяваме ли да сме достойни техни наследници.

Според Атанас Телчаров, който е и председател на Младежкото обединение на БСП в област Пловдив, с младите хора трябва да  се работи повече за утвърждаване на национално  им самочувствие, в учебните програми да залегнат планове за възпитание на национално самосъзнание, а държавата да отделя повече средства за  подпомагане на образованието в тази посока чрез различни активности и инициативи.

Инициативите в община Садово по отбелязване на 143 години от обесването на Апостола на Свободата приключи със състезание по Лъвски скок, в който победители станаха Радослав Бизов (категория до 14 години) и Иван Краев (над 14 години). Участници и победители получиха награди, осигурени от Атанас Телчаров и Красимир Юруков, кмет на с. Катуница.

Организаторите и екипът на сайта «Българската история» си обещаха последващи срещи, като по предложение на участниците следващата ще запознае учениците с личностите от българското Средновековие.