Георги Гергов в обръщение към конференция на учители: Образованието формира национална идентичност

Държавата е длъжна да се справи с бедността, неграмотността и ранното отпадане на учениците от училище като запази обществения характер на образованието

Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов приветства Първата национална конференция на тема „Училището – желана територия на ученика и учителя”, която започна тази сутрин в заседателната зала на хотел Кендрос”. В специалния адрес до форума, прочетен от заместника му Димитринка Вакрилова, председателят на БСП в Пловдив и областта акцентира върху важната роля на образованието за формирането на националната идентичност и за бъдещето на България. Георги Гергов отбелязва проблемите, пред които са изправени учителите, и признава, че политиците са в дълг към съсловието. „Държавата е длъжна да се справи с бедността, неграмотността и ранното отпадане на учениците от училище като запази обществения характер на образованието” – изтъква председателят на ГС и Обл на БСП – Пловдив. Той приветства инициативата на организаторите да се представят добрите практики в образователната система и пожелава в заключение успех на участниците.

С приветствени думи към форума се обърна и проф. д-р Ваня Добрева, председател на Съвета по наука и образование към НС на БСП. Тя посочи, че днешната конференция е изключително навременна, защото ролята на учителя е възлова в защита на успешната българската традиция в условията на модерността.

Основаният организатор на събитието доц. д-р Кирчо Атанасов, председател на Федерация „Наука и образование” към ГС на БСП – Пловдив, обясни целите на конференцията, сред които възстановяване на диалога във всички посоки и нива, популяризиране на успешни модели и практики, обществено признание на учителя и училището. По думите му главната задача днес е учениците да бъдат превърнати от обект в субект т.е. целта на екипната работа между ученици и учители е педагогическо сътрудничество. Бившият заместник-министър на МОН и дългогодишен директор на Пловдивската математическа гимназия изтъкна, че усилията на учителя творец трябва да намират възможност за изява като днешната.

Програмата на конференцията предвижда презентации на доклади в три панела: Дидактически и иновационни методи и технологии на преподаване; Самоуправление и гражданско образование, извънкласна и клубна форма; Ограничаване на ранното отпадане и насърчаване на посещението на училище от учениците. Специално жури в състав – проф. д-р Галин Цоков, проф. дпн Дора Лефтерова и доц. д-р Румяна Танкова ще оценяват дванайсетте разработки в трите направления.