Михаил Миков: Противопоставянето между майчин и официален език е изкуствено

Фев 21, 2016 Новини БСП 0 699

Българският е майчин език за повечето от нас! Трябва да се уважава и като официален символ на държавата

„У нас темата за майчиния език често се натоварва с емоции и позиции, повлияни от сложната история на взаимоотношенията между общностите в нашия етнически и религиозно пъстър Балкански регион. Случва се да бъде използвана неблагоразумно и за извличане на краткосрочни политически дивиденти за сметка на дългосрочното добруване на всички, за които България е родина“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

„Нека засвидетелстваме уважение към езиковото и културно разнообразие, както и към многоезичността, която е богатство. Майчиният език е речта, с която всяко дете започва да опознава света наоколо, казва за първи път „мама”. Това е напълно достатъчно, за да проявяваме разбиране към правото и естествената необходимост на околните – български и чужди граждани, етнически българи и българи по рождение – да използват езика на своите родители“, посочва Миков в своя коментар във Фейсбук. „Смятам, че уважението към майчиния език не противоречи на уважението към официалния език на нашата страна – той е майчин за повечето от нас и затова такова противопоставяне е изкуствено“, категоричен е лидерът на социалистите.

Българският език трябва да бъде уважаван, точно както и всеки друг официален символ на нашата държава – българското знаме, българският химн, българският герб, подчертава председателят на БСП. Според него дължим такова отношение на българския не просто, защото е първият славянски език, на който е преведено и написано Божието слово, с което се гордеем. А и защото днес, според Конституцията на съвременна България, „изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани”.

„Ако нямаме уважение към Конституцията си, не уважаваме и държавата си. В дните, в които всякакви самозвани политалхимици с търговски афинитет експериментират върху образованието на децата ни, дължим особено уважение към езика, историята и културата на България като гаранция за бъдещето ни“, заявява Михаил Миков.