Михаил Миков: Положителното на вота на недоверие е отмяната на доплащането на лекарствата

Фев 20, 2016 Новини БСП в медиите 0 1391

Когато се създават условия за по-недостъпно здравеопазване, това няма как да е реформа

 „Позитивният ефект на вота на недоверие беше отмененото прилагане на наредбата за доплащане на лекарствата, която щеше да извади около 400 лекарства от списъка на тези, които се доплащат от Здравната каса”. Това заяви по Нова телевизия председателят на БСП Михаил Миков. По думите му действията на управляващите в здравеопазването целят  да разтоварят финансовата тежест на здравната каса и да натоварят допълнително гражданите. В тази връзка той подчерта, че половината от българските граждани са в риск от бедност – 47%, и когато разходите за здравеопазване растат, те трябва да ограничат храната и други разходи. „Политиката на ГЕРБ и техните приятели от РБ объркаха тотално здравеопазването в България”, категоричен бе лидерът на социалистите. Според него става ясно, че политиката в сферата на здравеопазването е получила недоверието на 80 народни представители и ясната отговорност пред гражданите, като започнат да си плащат от април кого да псуват.
          Миков подчерта, че вотът на недоверие не е бил за министър Москов, а за политиката, която провежда правителството, която прави здравеопазването все по-недостъпно за обикновения български гражданин. По думите му управляващите са се опитали да смачкат мотивите, а министърът в типичния му арогантен стил се е опитал да вулгаризира. Миков бе категоричен, че когато се създават условия за по-недостъпно здравеопазване, това няма как да е реформа. „Смятам, че условие за реформа е когато се подобрят условията за достъп до здравеопазване, а не когато се създават предпоставки да ти откажат лечение в болницата, защото си в другия списък или ще ти издадат болничен лист, но трябва да си платиш за това”, заяви Миков.

Хората вече свикнаха, че България не е правова държава

          Михаил Миков коментира и случая със спрените обществени поръчки. „На първо място става въпрос за беззаконие и хората вече свикнаха, че България не е правова държава и няма върховенство на закона, защото ако има основания тези поръчки да бъдат отменени, те трябва да бъдат казани”, заяви той. По думите му виновните за тези обществени поръчки поне трябва да бъдат посочени. „На трето място това създава нестабилност и разбиране, че в България премиерът дава и спира обществени поръчки”, добави Миков. Той допълни, че си е направил труда да провери дали тези обществени поръчки са спрени така, както се изисква по закон. „Когато се спира, информацията се публикува на сайта на Агенцията за обществени поръчки, там не видях да е публикувано”, обясни Миков. Той разясни, че публикуването на тази информация се прави, за да могат засегнатите страни да обжалват. „Сега ми е интересно дали спечелилите обществените поръчки ще обжалват и ще си търсят правата, защото ако не обжалват, означава, че пак става въпрос за някаква договорка”, каза още лидерът на БСП.
          Относно случая със системата за личните документи, той уточни, че не става въпрос за спиране на обществена поръчка, а има решение на МС, което прави два пъти по-скъпа системата. „Когато ние провеждахме процедурата беше 220 млн.лв., как така стана 480 млн.”, попита председателят на левицата. Той бе категоричен, че няма нужда от нова система за документи за самоличност, защото тази, която оперира в момента, е достатъчно модерна и дава възможност включително за вграждане на чипове. „Няма нужда да се прави централизирана система, след като ще се наложи да се съкратят стотици работещи в страната, ще се удължи времето на издаване, ще се дават пари за куриери само и само да се направи един център в София и да се похарчат едни пари, а българските граждани да ги платят като такси”, завърши Михаил Миков.