Емил Райнов: Отговорността за експеримента Москов пада вече върху ГЕРБ Министърът си играе със здравето на всички български граждани

Фев 19, 2016 Новини БСП в медиите 0 1270

Ако законите не се спазват от всички, в това число и министрите, значи не сме държава

„Отговорността за експеримента Москов пада вече върху ГЕРБ. Той няма законопроект, няма закон, който в момента да не се обжалва. Системата е блокирала”. Това заяви по БТВ народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов. Той продължи, че от първи април нито лекарите ще знаят как ще лекуват, нито пациентите. По думите му никой не вижда полезността от разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, включително и управляващите. Райнов припомни, че така ще се наложи пациентите да чакат до два месеца и пак ще трябва да платят. „Кое е това заболяване, за което бихте се съгласили да чакате два месеца, има ли такова? При условие, че всички сме здравноосигурени, някой да мине по бързата писта, а друг да остане по бавната – това е несериозно”, категоричен бе депутатът от левицата. Той потвърди, че в цял свят има листи на чакащите, защото лечебните заведения нямат капацитет да приемат пациенти, а при нас капацитет има, но тези действия се  правят поради финансови причини. По думите му проблем има, тъй като спрямо 2009 година парите са два пъти повече, а пациентите с милион по-малко. „Че има проблем във финансирането, има, но по този начин не се решава нито един проблем. Напротив финансовите проблеми се стоварват върху гражданите. Този, който редовно си плаща здравните вноски, сега ще му се наложи да чака или да плаща”, обясни Райнов. Той определи като  „интересни” и пакетите в извънболничната помощ – „вече личният лекар може спокойно да ви отпрати да чакате два месеца за медицинско за работа или за брак”.

Райнов заяви, че миналата година е имало 2 млн. хоспитализации при 7 млн. граждани и това показва липса на контрол. „Министърът не осъществи контрол, а раздаваше разрешения за нови болници”, поясни депутатът. Той припомни, че когато през 2009 г. се е вдигнала здравната вноска от 6 на 8 %, се е натрупал резерв от 1,4 млрд. лв. „Идеята беше създаването на основен пакет, а с тези пари да се развие вторият стълб. Дянков ги прибра тези пари, отидоха някъде, а вторият стълб се забрави”, обясни социалистът. По думите му сега отново сме в изходната позиция, но без тези средства.

Ако законите не се спазват от всички, в това число и министрите, значи не сме държава

Райнов коментира и темата с ваксините, като припомни, че ВАС е излязъл с решение, че има нарушение на закона и министърът не е спазил закона. „Докато в първия мандат на Борисов бяхме свидетели на лобистки поправки, сега дори не си правят труда да променят закона и сме свидетели на грубото му потъпкване”, каза още депутатът. Той коментира и информацията за повече пари в извънболничната помощ. „Когато при приемането на бюджета настоявахме за повече средства за извънболнична помощ, за направления, никой не го прие, а сега министърът, без да има правомощия, разпределя резерва на НЗОК. Ако искате да ми кажете, че февруари месец ще се разпределя оперативният резерв на Касата, това означава, че системата е фалирала още сега”, каза още Райнов. В заключение той заяви, че в момента здравният министър си играе със здравето на всички български граждани. „Когато енергията е съчетана с некомпетентност, става взривоопасно”, завърши Емил Райнов.