Корнелия Нинова: Властолюбието победи разума по време на вота на недоверие, а сметката ще я плати народът

Фев 18, 2016 Новини БСП в медиите 0 1552

Понеже не могат спрат кражбите в здравната сфера, наказват пациентите

„Властолюбието победи разума по време на дебатите за вота на недоверие, а сметката ще я плати народът“. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ. Според нея нито един от поставените въпроси не е получил смислен отговор, като разделянето на два пакета. „Защо наказваш човек, който цял живот си е плащал здравните осигуровки в допълнителния пакет да чака, да си доплаща, а може и да не докача?“, попита тя. Народният представител е категорична, че няма значение дали броят на тези хора е малък или голям, след като са си плащали вноските. „Понеже не могат спрат кражбите в здравната сфера, ще въвеждат пръстови отпечатъци, а така отново се наказва пациентът“, подчерта тя. По повод здравната карта Нинова попита защо се закриват държавни лечебни заведения, когато постоянно се откриват нови частни болници. „Вноските на всички хора ще отиват там, за сметка на общинските и държавните, където е по-достъпно, а в малките населени места е животоспасяващо“, уточни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Нинова коментира, че по време на вота министърът се е държал арогантно, самонадеяно и самодостатъчно. „От политическа гледна точка беше много интересно. ГЕРБ казват, че не харесват това, което прави министърът, но го подкрепят, за да не падне правителството и да останат депутати“, уточни народният представител. По нейните думи всички парламентарни групи, без патриотите, са изразили резерви към реформата, но въпреки това са подкрепили Москов, само и само, за да останат във властта. „Радан Кънев казва, че те били истинската опозиция, но подкрепя кабинета, за да не падне. Някакво раздвоение“, коментира тя.

Народът ще плаща нов заем за построяването на магистрала „Хемус“

По повод спрените обществени поръчки Нинова обясни, че има много противоречиви позиции от страна на управляващите. „Те казват, че поръчките са абсолютно законни. Тогава защо ги прекратяват? Казват, че има съмнения за корупция – тогава защо тези поръчки не са в прокуратурата? Защо инфраструктурната компания, която е направила проекта за „Хемус“ го е оценила за 400 млн, а те са сключили договор за 800 млн.лв и този, който го е сключил ще понесе си отговорност, ако се борят наистина с корупцията?“, попита народният представител. Тя подчерта, че оправданието „предишните са виновни“ не е валидно, защото те са сключвали договорите. „Аргументът, че няма европейски пари също не е адекватен, защото при сключването на договора управляващите са знаели за това“, каза още тя. По нейните думи е страшно заявлението, че въпреки липсата на европейски средства, магистралата ще бъде построена с национални пари. „Но в бюджета няма предвидени“, категорична е тя и обясни, че е чула изказване на министър Павлова да се взима нов заем. „Този заем го няма в онези 16 млрд., които им е гласувало мнозинството. Народът ще плаща нов заем“, допълни Нинова. Според нея е оказан натиск отвън върху премиера, за да спре поръчките. „Относно лицата, заради които се спират поръчките, когато се подписваха договорите не знаеха, че са те? Сега ли го откриха?“, попита още зам.-председателят на групата на левицата.

БСП е алтернатива на това управление, но трябва по-категорично да заявяваме предложенията си

„Ние сме алтернатива на това управление“, категорична и Корнелия Нинова и посочи примери: „Управлението предлага да се запазят сегашните данъци, ние – да се премине към прогресивен данък. Те предлагат въвеждане на дуално образование, ние – професионално образование - докато учиш да работиш и да трупаш стаж“. Тя подчерта, че в социалната сфера управляващите искат увеличаване на стаж и възраст за пенсиониране, а БСП предлага увеличаване на максималната вноска на хората. Според нея хората не застават зад предложенията на БСП, защото представителите на левицата трябва да ги заявяват по-категорично и разбираемо. Като друга причина Нинова изтъкна и  начина на отразяване от медиите. „Спомням си протеста на майките през зимата. Ние бяхме при тези майки и внасяме техните предложения от години, а в управление ги изпълняваме. Медиите казаха, че депутатите се уплашили и се скрили. Пример е и обсъждането на бюджета, където бяхме железен юмрук -  алтернативен, аргументиран, разумен, но нищо извън залата не се чу. Причините са комплексни и трябва в бъдеще да ги преодоляваме“, посочи народният представител.

Нинова е на мнение, че в перспектива лявото трябва да върви заедно и това е принципен въпрос. „Винаги едни хора обединени са по-силни заедно. Не знам кога това ще се случи, защото сега леви проекти участват в дясно управление и прокарват политика, която противоречи на нашата. БСП би трябвало да бъдем водачът на това ляво“, каза още Корнелия Нинова.