Димитър Горов: Липсата на реформа в здравеопазването е подсладена със захарчета „ГЕРБ”

Няма болнична помощ- има мизерия, напускане на лекари и пръстови отпечатъци

„Няма реформа в здравеопазването, има недостиг на направления. Няма здравеопазване, а закриване на болници и отделения. Няма болнична помощ, а мизерия, напускане на лекари, бюрокрация, пръстови отпечатъци, пари и никакви пациенти”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов от парламентарната трибуна. „Политизацията на системата е много явна и открита. Липсата на реформа в здравеопазването  е подсладена със захарчета „ГЕРБ”, каза още той. Народният представител показа плик с хранителни продукти, които е получил в болница при даване на кръв. Горов уточни, че такъв пакет получава всеки гражданин, който дава кръв „Учудих се, когато видях, че част от реквизита вътре са пакетчета захар „ГЕРБ”. Това е вашата реформа”, заключи Димитър Горов.

Георги Гьоков: Добавете и горчица на Реформаторите, за да знаят хората кои им довършват и вгорчават живота

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков разкри, че е получил много сигнали за предоставяне на химикалки ГЕРБ, които да използват гражданите, в държавни администрации. „Това, че в пакетите за кръводаряване има отново ГЕРБ, не ме учудва”, коментира той и предложи да има и пакетче горчица на Реформаторския блок, за да знаят хората кои им довършват и вгорчават живота. „Политизирането на системата на здравеопазването го правите изключително успешно чрез толериране на хора, които нямат нищо общо със сектора, но са назначени на ръководни позиции. Не отстранявате и тези, които носят вреди на здравеопазването”, подчерта народният представител.

„Лимитирате живота на хората. Българското здравеопазване сериозно боледува, боледува от недалновидни и неефективни решения, а българските граждани са силно ощетени по отношение на лечение и профилактика. Особено сега, една година след началото на това управление, състоянието му е по трагично от когато и да било”, каза още Георги Гьоков. Той подчерта, че скандалите валят един след друг – съмнителни сделки с ваксини, пръстови отпечатъци, опити за приватизация на имотите на болниците, данък "вредни храни", натиск върху осигуряващите се и какво ли още не. „Дълговете на болниците растат, общинското здравеопазване е застрашено, над 200 000 българи са лишени от спешна медицинска помощ, през февруари влиза в сила нова регулация за доплащането на лекарствата, а през април – пациентите ще бъдат разделени на такива със „социално значими” заболявания и такива, чиито заболявания могат да търпят и чакат или да вадят още пари и да плащат, ако нямат – да умират”, подчерта народният представител.

Д-р Емил Райнов: След този вот експериментът „Москов” остава на управляващите

„След този вот експериментът „Москов” остава на управляващите”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов. Той подчерта, че министър Москов е останал сам с неговия екип. „Дори управляващата партия не го подкрепя, след като вчера казаха, че застават зад него, само заради подкрепата на министър-председателя. Нито дума за политиките, които се провеждат в момента”, коментира д-р Райнов. Той попита министъра на здравеопазването как се разписват разрешения за нови болници и как са извършени проверките, преди да се издадат тези разрешения; как се определят бюджетите на новоразкритите болници, без дори да има още болница. „Как се управлява държавната собственост или умишлено тласкате под Вашето ръководство държавните болници към фалит, за да изпълните мечтата си – приватизация на лечебните заведения”, допълни народният представител.  Д-р Райнов продължи с въпросите към Москов: „Как се плащат 800 000 лв. от Здравната каса за лекарство, за което фирмата вносител твърди, че не е вкарвала в България? Бих искал да попитам и за мащаба на паралелната търговия, която се вихри”, каза още депутатът от левицата. Според него се плащат средства за обществена поръчка на фирма, която трябва да остойности пакетите, поръчва се софтуер за пръстови отпечатъци, без да има законово основание за това, по собствени признания на министъра. „Как се купува апаратура киберножове? Както нямахме нито един, сега имаме седем, при средностатистически един на 10 млн. ”, коментира д-р Райнов.