Емил Райнов: Москов не е реформатор, той е ликвидатор на здравеопазването

Фев 15, 2016 Новини БСП в медиите 0 1948

Задава се нов хаос в здравеопазването

„Здравният министър Москов не е реформатор, а по-скоро ликвидатор на здравеопазването. Министърът е на този пост, за да си свърши работата и да направи здравеопазването по-добро за пациентите. Всяко едно нещо обаче, което пипне в здравната система, се превръща в хаос.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов в предаването „Тази сутрин” по БТВ. По думите му министър Москов не е направил абсолютно нищо за болните хора, а работата му е да направи здравеопазването по-добро. „Какво е направил той – да не би да е засилил контрола в здравната система или е подобрил достъпа за болните хора до здравна помощ? Нали трябваше да се изнасят дейности в изънболничната помощ, а какво се случи и защо не се направи? Защо обаче никой не пита лекарите как те виждат прословутата реформа в здравеопазването?”, попита д-р Райнов.

Райнов заяви, че левицата иска да се случи дебат по темата, който към момента отсъства. „През цялото това време ГЕРБ мълчаха, но е време и те да вземат отношение, защото след този вот на недоверие по темата здравеопазване, отговорността вече е изцяло на управляващите”, каза депутатът и припомни, че много политици не виждат смисъл в това, което прави министърът и за това сочат техните подписи под вота на недоверие към правителството.

Задава се нов хаос в здравеопазването

„Цяла една година министър Москов говори празни приказки, но не излезе пред хората да посочи виновни, болници, които са източвали средства. Той е човекът с цялата власт в здравеопазването, но не извърши контрол, не извърши именно това, за което е назначен за министър”, подчерта Емил Райнов. Той припомни, че за една година управление на Москов са се въвели лимити в болниците. „А нали от 1 януари не трябваше да има лимити на направленията?”, каза Райнов и попита дали лимитът означава по-добър достъп според Москов и прогнозира, че след създалия се хаос в здравеопазването през изминалата година, сега се задава нов.

За Националната здравна карта Райнов обясни, че тя не дава отговор какво се случва, когато някъде има недостиг на специалисти и лечебни заведения, при положение, че другаде има излишък. „Министърът не може да говори, че болниците източват касата, а в същото време да разписва нови и нови разрешителни”, категоричен бе народният представител. В заключение той попита: „Как министър Москов се е изправил пред финансовите интереси – с лице или с гръб?”