Сергей Станишев: Пенсионерите не са забравени и не са ненужни

 В навечерието на коледните и новогодишните празници министър-председателят посети Дома за стари хора в Горна Баня  Ние всички ви дължим огромна благодарност за направеното от вас за страната ни, за грижите ви към младите поколения и направеното от вас трябва да ви бъде върнато

 В навечерието на коледните и новогодишните празници министър-председателят посети Дома за стари хора в Горна Баня 

Ние всички ви дължим огромна благодарност за направеното от вас за страната ни, за грижите ви към младите поколения и направеното от вас трябва да ви бъде върнато. Затова правителството полага много усилия и ще продължава да прави необходимото за осигуряването на вашите достойни старини. За периода от 2005 г. насам бяха реализирани 6 увеличения на пенсиите и се стараем всяка година да има поне 2 увеличения. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев пред възрастните хора от Дома в Горна Баня. В навечерието на коледните и новогодишните празници той посети втория по големина в София Дом за стари хора, след този в кв.”Дървеница”. Капацитетът на Дома в Горна Баня е за 250 души, с отделение за 100 лежащо болни. Персонал от 75 души се грижи за възрастните хора.

Директорът на Дома Иван Даков отбеляза в приветствието си към госта, че е много добър знак, че посещението на премиера е точно на Игнажден, защото според традицията, когато един усмихнат и добър човек влиза в дома ти на тази дата, такава ще бъде и годината.

Тази Коледа бяха отпуснати най-големите досега добавки към пенсиите в размер на 150 лв., защото вие и всички възрастни хора в страната заслужавате да посрещнете празниците в добро настроение, да направите подаръци на вашите близки, заяви премиерът.

Той подари на Дома необходимата професионална перална машина и поднесе 15 почетни офицерски карти на военни ветерани. На двамата най-възрастни обитатели – 103 годишния Черню Тасманлиев и 101 годишния Иван Чакъров – премиерът връчи почетни грамоти от отбелязването на 100- годишнината от Независимостта на България.

Министър-председателят Сергей Станишев посочи, че освен увеличението на пенсиите правителството се грижи и за подобряването на социалната инфраструктура, като само за тази година за издръжката на подобни социални институции са отпуснати 151 млн. лв.

Възрастните хора не са забравени и не са ненужни, подчерта премиерът. Той увери присъстващите, че дори и в условията на световна финансова криза корабът на България може да мине през тези води успешно.

Хората от Дома в Горна Баня благодариха на премиера за посещението му и дълго разговаряха с него, за да споделят проблемите си или да го поздравят със стихове.