Михаил Миков: Изнесената информация за пари на БСП-Варна в КТБ е груба манипулация и лъжа

Фев 11, 2016 Новини БСП 0 835

Не съм оптимист, че истината за КТБ ще излезе наяве

„Изнесената информация за пари на БСП-Варна в КТБ е сериозна манипулация, една лъжа, която е редно синдиците да опровергаят, защото трети ден тази информация се тиражира в медиите”. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на БСП Михаил Миков. Той не скри съмнението си за режисирана подредба на лицата в списъка на банката. „Как така се оказа, че БСП е изтипосана с 1 милион, който го няма, а на други партии са намалени парите”, попита Миков. В тази връзка той припомни, че синдиците на КТБ са назначени по време на това управление и са пряка функция на изпълнителната власт. Според него изнасянето на невярна информация подкопава доверието като цяло във функционирането на институциите в България и такива грешки са удобен случай за пореден път да се внушава на гражданите, че партиите са лоши и политиците непременно са разбойници. Лидерът на БСП изрази съмнение, че някой ден истината за КТБ ще излезе наяве.

          Според Миков правителството не успява да реализира политики, които да дадат перспектива на България и гражданите. В тази връзка той посочи изследване, според което 80 % от младите хора не виждат защо трябва да бъдат в България. „Има усещане за нестабилност и напрежение и противоречие в управляващата коалиция. Последните персонални промени в кабинета показаха, че правителството функционира в условия на малцинство. Ако тази тенденция се затвърди и по други поводи, то тогава сериозно възниква въпросът за предсрочни избори”, каза още лидерът на социалистите.

          Политиката на управляващите създава опасност за живота и здравето на милиони българи

          Относно избора на тема за вот на недоверие, Миков обясни, че има и други възможни теми, но политиката на управляващите в здравеопазването засяга и създава опасност за живота и здравето на милиони българи. Той припомни, че сега, през февруари, влиза в сила регулация, свързана с доплащането на лекарствата, а през април – наредбата, която разделя заболяванията на социално значими и такива, за които макар че си платил здравната вноска, трябва да почакаш или да си платиш. „Всъщност правителствената политика е да разтовари тежестите от здравното осигуряване и да донатовари джоба на българския данъкоплатец”, обясни лидерът на БСП. Той добави, че това е изразено дясна, фискална политика, в която на първо място е бизнесът в здравеопазването, а на второ място конституционното право на здравеопазване за българските граждани.

          Според председателя на БСП голям е проблемът и с образованието и демографската криза. Той цитира данни, според които през януари са се родили 700 деца по-малко в сравнение с 2015 г. „Миналата година раждаемостта падна на равнището на следвоенната 1945 година. Ако тази тенденция продължи, правителството не изпълни решението на НС за краткосрочни и средносрочни мерки за борба с демографската криза, България изчезва”, категоричен бе Миков. Той припомни, че от левицата са предлагали много неща в бюджета в тази връзка, но нищо не е било прието.
          По темата за МВР Миков заяви, че обществената несигурност показва в много висока степен несправяне с проблемите с престъпността. По думите му напрежението в МВР, породено от орязването на социалните придобивки, поставя системата в много тежко състояние. „Това също е част от провала на правителството. Когато социално-икономическата обстановка е тежка, когато доходите са ниски, когато безработицата расте, когато има усещане за несигурност, тогава и престъпността расте. Когато в системата на МВР има трусове, това дава повече кураж на престъпния контингент”, каза още председателят на БСП.

          Михаил Миков определи номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН като една хубава новина. Той е категоричен, че имаме много сериозни шансове по няколко причини. „Досега ООН не е имало жена за генерален секретар. Г-жа Бокова се е доказала не само в българския политически живот, тя има значителен международен опит и като първата жена генерален директор на ЮНЕСКО, която даде друга динамика на организация. Това не става с назначаване, с политическо ходатайство, става с качества и ежедневно доказване”, каза още Миков.