БСП: Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия само имитират дейност

Светла Бъчварова: Трябва да спазваме европейските разпоредби и да създаваме условия за прилагането им, не само на хартия

„Ние сме задължени да прилагаме европейските директиви, но така зададени в Закона за тютюна и тютюневите изделия - те ще създадат проблеми и няма как да се приложат в пълния обхват. Приема се директивата на хартия, но липсата на условията за прилагане ще доведе само до имитиране на дейност.” Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Светла Бъчварова. Тя обясни, че левицата има няколко основни мотива да не подкрепя предлаганите промени в настоящия им вид.

Светла Бъчварова изтъкна, че се възлагат много функции за контрол, които ще се изпълняват в голямата си част от Института за тютюна и тютюневите изделия, но никъде в закона не са предвидени финансови ресурси за необходимото осигуряване и условия за изпълнение на тези функции. „Тези директиви, във вида в който се прилагат, изискват много инвестиции от страна на производителите и разпространителите на тютюневи изделия. Те изправят страните в неравностойно положение – разходите ще се отразят на конкурентоспособността”, категорична бе тя.

Бъчварова посочи като втори аргумент непонятния превод на български на директивите – едно към едно, без да се съобразят с понятията, използвани в България. Като пример за това тя даде определението за тютневи изделия и възможността да съдържат генно модифицирани съставки, без за това да е информиран потребителя. „Твърденията на представителите на Министерството на икономиката по време на обсъждането в комисия, че контролните органите ще знаят какви са съставките, са абсурдни, защото според европейските регламенти всички ГМО съставки трябва да бъдат отразени в информацията за потребителите”, заяви депутатът и подчерта, че между първо и второ четене БСП ще направи предложения за подобряване на текстовете на закона. 

Петър Кънев: С приемането на промените в закона за тютюна българските стоки стават неконкурентоспособни

 „Законът за тютюна и тютюневите изделия натоварва бизнеса и производителите с абсурдни изисквания, които правят европейските стоки трудно конкурентни на американските и китайските”. Това каза народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев. Той подчерта, че законът касае милиарди инвестиции на всички производители на опаковки и пакетиращи фабрики. Кънев зададе и въпроса какъв ще е крайният ефект дори от тези промени. Депутатът оприличи предлаганите промени на закона за кривите краставици и закона за щастливите кокошки. Той заяви, че не е евроскептик, но такива закони са пример за резултатите от европейската бюрокрация.

От други парламентарни групи подкрепиха мнението на левицата, че текстовете трябва да се прецизират, за да се постигне реален контрол, който да защитава и бизнеса и потребителите.