Емил Райнов към Москов: Извършихте пробив в националната сигурност не само на България, но и на ЕС

Говорите като турски министър в защита на турска фирма

„Министър Москов, на моменти имах чувството, че говорите като турски министър на здравеопазването, хвалейки турска фирма”. Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов по време на разискванията в пленарна зала на  политиката за задължителните имунизации. По думите му сакралният момент е къде е разрешението на Изпълнителната агенция по лекарствата за употреба на петвалентната ваксина в България. Той попита къде е разрешението за употреба на въпросните медикаменти в страна- член на ЕС. „Казвате, че в цяла Европа има криза в доставката на въпросната ваксина, Вие поставихте ли въпроса пред ЕК по здравеопазване? Посочете поне една европейска държава, която по същия начин да е внесла и употребила въпросните ваксини”, призова депутатът от левицата. Той припомни намеренията на Москов да прави общи търгове с Румъния. „Добре, че не се подведоха по Вас, защото сега там щеше да има дъжд от оставки. Сигурен ли сте, че с това си действие Вие не извършихте пробив не само в националната сигурност на България, а в сигурността на ЕС. Достоверна ли е информацията, че в този момент в Брюксел ЕК по здравеопазване се занимава с въпросния казус?”, попита още социалистът.

Емил Райнов постави и въпроса защо този договор не е минал през българския парламент. „Защо извървяхте цялата тази сага – беше договор за дарение, после договор за бартер, накрая се оказа, че е една обикновена криминална схема”, допълни депутатът. Той припомни, че прокуратурата излезе с постановление за закононарушение. „Тези, които нарушават законите, се казват закононарушители, в мекия вариант”, каза още Райнов. Той припомни още, че за двете ваксини е платено ДДС - има направени разходи от държавата за нещо, което вероятно няма да ползваме. По думите му въпросът не е само с петвалентната ваксина, а и за това, което ние изнасяме, даряваме.  „Много ми е странна бързината, с която се произведоха въпросните БЦЖ ваксини, за да се изнесат за Турция. Много е странно и как се бързаше и едната партида дори беше изнесена с фалшив документ. Защо бързахте?”, попита още депутатът. Райнов припомни на Москов, че освен гражданин, който трябва да спазва закона, той е и министър, призван да контролирате спазването на закона.

Относно противохепатитната ваксина Райнов се позова на казаното от министъра – веднъж, че ние не сме я искали, те са ни я напъхали в ръцете, а  впоследствие, че тази ваксина Националният съвет по ваксини е решил, че може да бъде евентуално използвана при граждани, пътуващи през страната ни, но само ако има изрично разрешение от ИАЛ. „Знаете, че разрешение от ИАЛ за тази ваксина посмъртно не може да има”, категоричен бе Райнов.

Райнов припомни, че в началото на мандата Москов е определил част от гражданите като скотове, които трябва да живеят като такива, после ги е разделил на социално значими и социално незначими, а сега - на такива, които ще ползват европейски ваксини и такива, които ще ползват неразрешени. „Всичко това намирисва на откровен фашизъм. Вие злоупотребихте със страха на гражданите, прикривайки съмнителните си сделки. Вие разбивате доверието в имунопрофилактиката в държавата. Вие сте този, който не се посвени да заложи здравето на българските деца в интерес на вашите сделки”, завърши Емил Райнов.