Михаил Миков: Здравната политика на „Борисов 2” е в списъка на „социално вредните”

Фев 04, 2016 Новини БСП 0 2065

Не искам българите нито да плащат, нито да доплащат за тази политика

„Да бъде или да не бъде „социално значимо” за Москов точно твоето заболяване – това е направо екзистенциален въпрос за много хора в България, включително страдащите от онкологични заболявания. Няма никакво значение дали си си платил осигуровките, а дали здравният бюджет е в нужда да платиш още. Ако не можеш – ще чакаш”. Това заяви председателят на БСП във Фейсбук по повод Световния ден за борба с рака. „Платено здравеопазване с доплащане – от това ще зависят съдбите на българските пациенти. Такава е дясната визия за тяхното здраве”, подчертава Миков в своя коментар.

Лидерът на социалистите припомня, че засега обещанието на управляващите е хората с ракови заболявания да не доплащат за лечение и да не чакат в списъци. „Но дори решението днес да е такова, при веднъж създаден прецедент с разделянето на заболяванията на „значими” и „незначими”, каква е гаранцията, че някой следващ десен министър няма с един замах на писалката да зачерква в единия списък и да записва в другия, за да кърпи бюджета на НЗОК за сметка на пациентите. Аз лично поставям здравната политика на десния кабинет „Борисов 2” в списъка на „социално вредните”... и не искам българите нито да плащат, нито да доплащат за нея. А вие?”, пише Михаил Миков в социалната мрежа.

Председателят на БСП отбелязва също, че специалистите отнасят онкологичните заболявания, техния ръст и разпространение, към болестите, които „дължим” на съвременния начин на живот. Стрес и експлоатация, социална нищета без край, вредни условия на труд и „злокачествени” храни, десетилетни десни упражнения в здравеопазването с геноцидни последствия... Всичко това, според Миков, е доста по-застъпено в списъка с причините, отколкото неумолимите природни закони. 

„И вместо да лекуваме причините, тръпнем в очакване дали едно или друго заболяване ще се стори достатъчно тежко, за да попадне в списъка на „социално значимите” – онзи, който е само в главата на министър Москов, а може би и там няма нищо! Специалистите отдавна са се произнесли с мнение по въпроса, но от сметките на министрите зависи здравето на хората и от дефицитите в перманентно реформираната ни здравна система”, коментира още лидерът на левицата.