Янаки Стоилов: Голeмият потенциал на БСП е способността й да даде надежда на българските граждани

Фев 04, 2016 Новини БСП в медиите 0 1002

Проблемите в коалицията могат да доведат до предсрочни избори

„Голeмият потенциал на БСП е способността й да даде надежда на българските граждани и да убеди хората, че има тази воля.” Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов в предаването „Всяка сутрин” по Канал 3. Той каза също, че промени се случват и в самата нея, като например в ръководството на левицата. „Това е предпоставка за възстановяване на доверието в левицата. БСП ще трябва да бъде реална, не само политическа, но и социална алтернатива на хората с страната”, подчерта зам.-председателят на НС на БСП.

Проблемите в коалицията могат да доведат до предсрочни избори

По отношение на назначението на Меглена Кунева за министър на образованието, Янаки Стоилов заяви, че тя не произлиза от тези среди. „Ако направим паралел със сферата на здравеопазването, ако за министър тук бъде назначен човек, който не е лекар, сигурно това ще предизвика много по-остри реакции и коментари”, обясни Стоилов и подчерта, че свръхпредставителството на РБ във властта е довело до там, да се търси човек от правителствения екип за образователен министър. „Фактът, че кандидатурата на Кунева не срещна голяма подкрепа означава, че правителството се намира в малцинство, по отношение на парламентарната подкрепа”, посочи той и допълни, че няма да е чудно, ако се продължи в тази посока, да се стигне до приключване на този управленски формат след поредицата от гафове на министри, включително и на министърът на здравеопазването.

„Министър Москов трябва да каже дали един здравноосигурен българин без всякакво доплащане може да се лекува по начин, който да му гарантира добро здраве”, попита Янаки Стоилов. По думите му здравеопазването изисква висока степен на регулация, но факт е и, че дейностите, които се извършват, са с висока цена и средствата трябва да бъдат подсигурявани и правилно разпределяни. „Неправилното им разпределяне обаче е един от факторите, водещ до неефективна медицинска дейност. Това са част от многото проблеми в сферата на здравеопазването, заради които БСП търси подкрепа за вот на недоверие към правителството”, каза още зам.-председателят на НС на БСП.