Станишев: Категорично отхвърлям идеята за изваждането на Гърция от Шенген

Изваждането на която и да е страна от Шенгенското пространство, не е решение на проблема

В реакция на спекулациите за евентуалното изключване на Гърция от Шенгенското пространство, председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви:

"Над 850 000 бежанци пресякоха морето, за да достигнат Гърция през последната година, акостирайки на малките гръцки острови. Задачата за управлението и обработването на броя пристигащи хора е изключително тежка. От никоя държава не може да се очаква сама да се справи с тези цифри, и със сигурност не може да бъде накарана да връща незаконно бежанците.

Приветствам усилията на местното население, на гражданско общество, както и усилията на бреговата охрана в Гърция. Те са спасили хиляди човешки животи и техните усилия трябва да бъдат признати.

В същото време е ясно, че гръцкото правителство не е изпълнило всички свои задължения. Няма съмнение, че Гърция трябва да се съобрази с нейните отговорности към Шенген. Точно както няма никакво съмнение, че другите страни-членки трябва да изпълнят задълженията си и да приемат бежанците. По същия начин, всички страни по споразумението с Турция трябва да го приложат незабавно. Закъсненията са недопустими докато сме изправени пред такава драматична ситуация.

Идеята, че решението на тази криза е да се изключи държава от Шенген и да се направи опит да се натикат бежанците в един ъгъл на Европа е не само неморално, но и анти-европейско. Солидарността не е a-la-carte меню, от което можем да си избираме. Единственото справедливо решение е всички  да си сътрудничат и координират общ европейски отговор. Това означава координиране по отношение на граничния контрол, справедливо споделяне на тежестта, сътрудничество с държави извън Европа, както и усилия за постигане на стабилност в Близкия изток.

Призовавам всички истински европейци да отхвърлят категорично дискусията за изключване на която и да е страна от Шенген.”